De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Economiewoensdag, 27 juni 2007

Zuivelproductie volgens farmaceutische eisen
SIMON TALSMA
Bolsward – Bij Inprotech in Bolsward wordt door het personeel deze week nog even stevig doorgewerkt om de bedrijfsruimte helemaal leeg te maken. Na vijf jaar op bedrijventerrein De Marne vertrekt het bedrijf naar een andere vestiging in Makkum. En dat is nodig ook. De onderneming is helemaal uit zijn jasje gegroeid in het oude pand. ,,Het uitbouwen van dit pand is geen optie”, vertelt mede-eigenaar en directeur Cees Jaspers (41) op een van de laatste dagen op de oude locatie. ,,We zijn zo sterk gegroeid in aantallen mensen en in het aantal opdrachten dat dit pand veel te klein is geworden.”
Het bedrijf in industriële procestechniek (de basis voor de naam van het bedrijf) is een voortzetting van een bedrijf dat eerder in Drachten een vestiging had en de werkzaamheden noodgedwongen moest stoppen door een faillissement. ,,We zijn toen met een kleine groep mensen doorgegaan vanuit het huis van onze baas. Maar al snel bleek dat dit niet ideaal was. Een jaar later zijn we naar Bolsward verhuisd naar dit pand.”
Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het installeren van leidingwerk in fabrieken in de voedingsmiddelenindustrie. ,,Vooral in de zuivelverwerking hebben we veel werk”, vertelt de directeur. ,,Maar ook in de frisdrank-, de vleeswaren- en de farmaceutische industrie.”
De vorige eigenaar van Inprotech is in 2004 uitgekocht door vier personeelsleden. ,,We hebben nu met drie man het bedrijf. In de tussentijd is een van ons verongelukt.”
Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren een mooie groei doorgemaakt. ,,Er werken nu twintig mensen waarvan het overgrote deel in de buitendienst. Zij installeren het materiaal. Hier op het kantoor zijn we met zijn drieën.”
Door de sterke groei van het aantal personeelsleden en activiteiten was de directie vorig jaar genoodzaakt om te zien naar een andere locatie. In Makkum op de Houtmolen is er nu alle ruimte om uit te breiden. ,,We hebben daar al een oppervlakte van achthonderd vierkante meter. De totale oppervlakte van het terrein is zelfs vierduizend vierkante meter. Hier is dat maar ruim tweehonderd vierkante meter.”
Het bedrijf kan de sterke vraag naar werk maar nauwelijks aan. ,,Vooral in de zuivelindustrie wordt nu veel geďnvesteerd in nieuwe locaties en materiaal. Door goed samen te werken met andere bedrijven en tijdelijke krachten aan te nemen, moeten we de concurrentie kunnen weerstaan”, vertelt de eigenaar. ,,Dan hebben we de beschikking over ongeveer dertig mensen.”
Het werk beperkt zich niet alleen tot het noorden van het land. ,,We werken niet alleen voor zuivelconcern Friesland Foods. Ook in het zuiden van het land en in Ierland hebben we veel opdrachten.”
De groei vanuit de voor het bedrijf belangrijke zuivelindustrie komt vooral doordat in die branche een groeiende aandacht is voor ‘kwaliteitsproducten’. ,,Er worden steeds meer gespecialiseerde producten gemaakt zoals vitaminedrankjes. De kwaliteitsstandaard gaat dan omhoog. De zuivelindustrie werkt al vaak met de eisen die gelden voor de farmaceutische industrie. Voor ons betekent dat het vervangen van onder andere het bestaande leidingwerk.”
Voor het einde van het jaar verwacht Jaspers in ieder geval nog enkele mensen aan te moeten nemen om alle werk uit te kunnen voeren. ,,In de komende jaren zullen we naar verwachting uitkomen bij dertig man aan personeel. Zoveel werk is er.” Toch begint zich daar een probleem voor te doen. ,,Er is nu al een tekort aan personeel in de metaalindustrie. Het is een grote zorg voor de toekomst. Daar moeten we nu al wat aan doen. Onderwijs en branche moeten daarom nog meer samenwerken om jonge mensen te interesseren voor dit werk. En dat zal niet altijd gemakkelijk zijn. Wanneer je jongeren rondleidt in een zuivelfabriek en laat zien wat wij doen en hoe het allemaal werkt, blijven ze staan voor de techniek van het bedieningspaneel. Het ICT-gedeelte spreekt hen veel meer aan.”
De krapte in de markt wordt volgens Jaspers ook bij vele branchegenoten gevoeld. ,,Het is treurig wat er reageert op een personeelsadvertentie in de krant. Voorheen stonden er geen advertenties in omdat er veel minder werk en geen vacatures waren. Nu staan ze er niet in omdat ze geen mensen opleveren en daardoor veel te duur zijn.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties