De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiowoensdag, 27 juni 2007

Brief Connexxion aan personeel
Friese buschauffeurs: matig uw snelheid
Bolsward/Lioessens - De buschauffeurs van Connexxion in Fryslân krijgen binnenkort een brief in de bus waarin het vervoersbedrijf hun verzoekt de snelheidslimieten in acht te nemen. De vestigingsmanager van Connexxion in Fryslân heeft daartoe besloten naar aanleiding van klachten over het te hard rijden van bussen in Bolsward en Lioessens.
Bewoners van het Laag Bolwerk in Bolsward klagen over scheuren in de muren van hun woningen door het zware verkeer door de straat. De meeste buschauffeurs houden zich er volgens hen niet aan de maximaal toegestane snelheid van dertig kilometer per uur.
In Lioessens is volgens bewoner J. Scholte precies hetzelfde aan de hand. In een brief aan het Friesch Dagblad schrijft Scholte: ,,Wij hebben diverse brieven naar Connexxion geschreven over het veel te hard rijden van de bussen door Lioessens, waar een 30-kilometerzone is ingesteld. Connexxion zou proberen de chauffeurs op het rijgedrag aan te spreken maar kon niets beloven. Wij hebben het enige weken afwacht, maar de chauffeurs bleven met grote snelheid door ons dorp rijden.”
Woordvoerder M. Pasman van Connexxion zegt dat het vervoersbedrijf de klachten wél serieus wil nemen. De streekvervoerder heeft niet eerder klachten ontvangen over te hard rijden. ,,Een snelheidslimiet moet in acht genomen worden. Daarom gaat er nu een algemene mededeling uit naar al onze chauffeurs.”
Het gemeentebestuur van Bolsward heeft aangekondigd maatregelen te willen nemen tegen het te hard rijden van de chauffeurs. Door het Laag Bolwerk smaller te maken, willen B en W het verkeer dwingen minder snel te rijden. Wethouder Brouwer is daarnaast van plan met Connexxion om de tafel te gaan om de problemen in de stad te bespreken.
Zones opheffen
De overschrijding van de snelheidslimiet in Lioessens zou niet langer gedoogd mogen worden, vindt bewoner Scholte. ,,Het is een zeer onveilige situatie, vooral voor fietsers, die vaak minderjarig zijn.”
Wat hem betreft zouden de 30-kilometerzones opgeheven kunnen worden. ,,Als de overheid niet de 30-kilometerzones handhaaft en maatregelen neemt om het veel te snel rijden aan banden te leggen, dan lijkt het mij beter om de zones op te heffen. Iedereen weet dan waar hij of zij aan toe is en kan er rekening mee houden dat de bussen van Connexxion met hoge snelheid door de dorpen rijden.”
Volgens woordvoerder D. Pestman kan de gemeente Dongeradeel weinig aan het te hard rijden doen. De klacht uit Lioessens is wel bekend bij het gemeentebestuur. ,,Het is de taak van de politie om snelheden te controleren. We kunnen niet zomaar de 30-kilometerzones opheffen. Een maatregel mag niet ten koste gaan van de veiligheid in de dorpen.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties