De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Sportwoensdag, 27 juni 2007

Leeuw van Leeuwarden bij start al deceptie

Leeuwarden - De een vindt het gekkenwerk en de ander spreekt van een ijsbaan. En dat zijn nog renners die wél van start gaan in het criterium De Leeuw van Leeuwarden. De ronde voor elitefietsers en beloften werd gisteravond namelijk niet alleen geteisterd door regen, maar eerder op de dag al door afzeggingen.

JOHAN VELLINGA
Bij aanvang van de ronde door de Leeuwarder binnenstad blijkt nog eens dat een aantal renners niet eens de moeite neemt af te bellen. Ze komen gewoon niet opdagen. Voor het Nederlands Kampioenschap komend weekeinde willen ze geen risico’s nemen. Het weer is slecht. Het betekent dat er van de geplande negentig renners slechts 38 man vertrekken voor de 55 ronden langs de Nieuwestad en het Zaailand.
Een paar van hen stappen al snel weer af, onder wie Sierd Steigenga. ,,Dit is net een ijsbaan”, geeft de renner uit Exmorra aan. De Chinese stenen waarmee het winkelhart van Leeuwarden bestraat ligt zijn glad en dat zorgt voor enkele valpartijen. Nog een geluk bij een ongeluk dat er zo weinig renners aan de Leeuw van Leeuwarden meedoen. Na enkele ronden is het aantal deelnemers in koers gereduceerd tot 23 renners.
Van een jagend peloton is al snel geen sprake meer. Dat is door het gevaarlijke parcours en de harde wind verbrokkeld in kleine groepjes. Drie renners kiezen al vanaf de meet het hazenpad. Fokke Postma, Rutmer Faber en Michiel Bults blijven gemakkelijk weg en bouwen een voorsprong van zo’n driekwart minuut op. Maar ook Bults gaat onderuit zodat er een duo leidt.
Ondertussen houdt Hans Everts de remmen ingeknepen. ,,Dit is gekkenwerk”, zegt hij hoofdschuddend. De Friesche Leeuw-voorzitter Hetty Hafkamp betreurt de gang van zaken. ,,Zonde van het weer. Vorig jaar zaten de terrasjes vol. Het was toen heel erg gezellig.” Thijs Hofstede die komt onder de Waag schuilen. ,,Het is herfst.”
De voorzitter van Wielerpromotie Friesland hoopt op betere omstandigheden voor de Profronde die vandaag door Fryslân verreden wordt. Het is al vervelend genoeg dat het de organisatie niet gelukt is om Erik Zabel aan de start te krijgen. Toch is blij dat Rabobank een kwalitatief goede selectie afvaardigt en dat er veel Friese toppers aan de start staan.
Van een wedstrijd is tijdens Leeuw van Leeuwarden nauwelijks sprake. Faber en Postma rijden hard door en houden een achtervolgende groep met daarin Jan Bos, Bert Krans, Thomas Hobma, Andries Weening, Jan Hendrik Westra en de Chinees Ji Cheng op afstand. In een van de laatste ronden schuift het achterwiel van Faber bijna onder hem vandaan, maar hij blijft overeind.
Geen wedstrijd
Toch is het de 20-jarige Postma uit de Drachtstercompagnie die Faber in de laatste ronde van zich afschudt en de zege opeist. Het is zijn eerste overwinning bij de eliterenners. ,,Dat is mooi en dat ik voor het organiserende clubje kan winnen”, grijnst hij, vies van opspattend regenwater. ,,We reden al snel weg en zijn toen lekker doorgereden. Maar een echte wedstrijd was het niet.” Achter Faber rijdt Jan Bos naar de derde plek.
Postma, die voor het derde seizoen rijdt bij De Friesche Leeuw, weet dat de afzeggingen te maken hebben met het weer. De renner die zelf wel houdt van poetsen vindt het maar lafjes. ,,Ik vind dat je in dit weer ook gewoon moet rijden.” Toch erkent hij de gevaren tijdens de race. ,,Het was lastig met veel slippen en zo. Je moet ook een beetje geluk hebben.”
Geluk dwing je ook af. En de jonge Postma is er vaak bij in ontsnappingen dit seizoen. Na derde plekken in de Ronde van Harkstede en de omloop van het Ronostrand en vierde plaatsen in de Omloop van de Kompenije en de wielerronde van Beetsterzwaag pakt hij eindelijk de felbegeerde eerste zege bij de eliterenners. En hoe die tot stand komt, dat weet later niemand meer.
De 20-jarige Fokke Postma is op weg naar zijn eerste zege bij de eliterenners. In zijn kielzog fietst Rutmer Faber. Foto: Anne van der Woude

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties