De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Geloof & Kerkvrijdag, 24 augustus 2007

Operatie Mobilisatie viert 50ste verjaardag
Emmeloord - Operatie Mobilisatie (OM) viert morgen haar jubileum op De Bron in Dalfsen. Deze zomer is het vijftig jaar geleden dat de zeventienjarige George Ferwer OM begon en met tienduizend Johanesevangeliën naar Mexico afreisde.
Er is heel wat veranderd in de afgelopen vijftig jaar. Niet alleen in omvang van het werk - OM werkt inmiddels met zo’n 4500 werkers in ruim honderd landen -, ook in visie. Was vroeger puur het doel om mensen voor God te winnen, de laatste tien jaar kent OM een holistische benadering. ,,Daar zijn we als organisatie veel te laat mee begonnen”, zegt Douwe Scheepsma, hoofd pr van Operatie Mobilisatie Nederland. ,,In eerste instantie waren we alleen maar op het geestelijke gericht. Tien jaar geleden kwam de omslag: werken in de voetsporen van Jezus. Hij hielp mensen ook práktisch. Het één kan niet zonder het ander.”
Operatie Mobilisatie is vooral bekend van haar schepen. Het eerste schip werd aangekocht in 1971. Op dit moment zijn de Doulos en de Logos II in de vaart. In het voorjaar 2008 moet het nieuwe schip de Logos Hope gereed zijn. Dit schip met negen verdiepingen is drie maal zo groot als de Doulos en heeft zodoende veel meer mogelijkheden.
Met de schepen probeert OM mensen in kansarme gebieden te bereiken met educatieve lectuur - van boeken over computers en management tot kinderboeken - én met ,,de boodschap van het evangelie”. Ook hierover zijn boeken aan boord, en vooral veel bijbels. ,,In vrijwel elke haven is de bijbel nog steeds het best verkochte boek.” ,,We zitten nu met de Doelos in Azië”, vertelt Scheepsma. ,,Het is onvoorstelbaar hoeveel mensen daar op het schip afkomen. Soms staan ze uren in de rij.”
Minder bekend is dat OM naast de lectuurverkoop en evangelisatie op de schepen ook veel werk op het vasteland doet. Alleen al in India - het grootste werkterrein van OM - werken meer dan tweeduizend medewerkers. ,,We doen daar veel werk onder de dalits. Dat zijn de mensen die nog ónder de laatste kaste van het kastensysteem in India vallen en eigenlijk geen kans hebben in India. Ze zijn vaak heel arm.” De afgelopen zeven jaar heeft OM ruim zestig scholen voor kinderen binnen deze categorie opgericht. Daarnaast stichtte ze zelfhulpgroepen, waar volwassenen leren om elkaar kleine kredieten te verstrekken en iets op te bouwen, en OM geeft onder meer medische hulp in sloppenwijken.

Feest

Om haar jubileum te vieren houdt OM morgen een open dag (vanaf 13.30 uur) in de Bron in Dalfsen. Deelnemers kunnen seminars volgen en een interculturele zendingsmarkt bezoeken, waar allerlei landen zich presenteren. ’s Avonds (vanaf 19.30 uur) is er een gebedsavond, waar ook de oprichter spreekt. Op 23 september houdt OM Nederland een jubileumdienst in de Bethel in Drachten. Ook hier zal George Ferwer spreken, en onder meer ds. Orlando Bottenbley. Verder wordt deze week in de Bron de halfjaarlijkse conferentie van de organisatie gehouden voor nieuwe medewerkers.
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties