De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Cultuurvrijdag, 24 augustus 2007

Schrijversbezoek op Ameland
JEANET DE JONG
Hollum – De Amsterdamse kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak (42) bracht gisteren een bezoek aan de openbare basisschool de Schakel in Hollum. De schrijfster, die vorig jaar het boek Laika schreef waar Ameland in voorkomt, nam een tas vol boeken, hond Bezem en haar vriend, schrijver Jan Paul Schutten, mee. Dumon Tak las voor uit haar boeken in de groepen 3, 4 en 5. Schutten deed hetzelfde in de groepen 6, 7 en 8.
,,Ik heb jou ook op ‘Klokhuis’ gezien”, zegt een van de kinderen. Bibi Dumon Tak was op tv omdat ze vorig jaar het kinderboekenweekgeschenk Laika had geschreven. Ze is nu op Ameland om daarover te vertellen en er uit voor te lezen, aangezien Ameland in het boek voorkomt. De uitnodiging voor de voorleessessie op school kwam voort uit een contact tussen de schrijfster en Adinda Kelder-Bunicich, moeder van een van de kinderen op de Schakel en pr-vrouw voor de KNRM station Ameland. Kelder regelde indertijd dat de schrijfster een keer mee kon varen op de reddingboot die een rol speelt in het boek.
In de kring vertelt Dumon Tak aan de kinderen over haar harige wekker, Bezem. De hond ligt naast haar en gromt en blaft af en toe. ,,Hij houdt niet van kinderen”, zegt de schrijfster niet bepaald geruststellend. Ze haalt een boek uit haar tas en laat het de kring zien. ,,Dat boek hebben wij ook!”, roepen de kinderen enthousiast. De schrijfster leest stukjes voor uit het boek ‘Bezem’ dat over haar eigen huisdier gaat. Ze is niet alleen een begenadigd schrijfster maar ook een verteller die het talent heeft de kinderen mee te zuigen in het verhaal.
De kinderen hebben vragen voorbereid die ze tussen de voorleesmomenten in, mogen stellen. Wat vindt zij het mooiste kinderboek en wie is haar lievelingsschrijver? Waarom is ze gaan schrijven en hoe schrijft ze? Hoe wordt een boek gemaakt en heeft ze veel gereisd? Welke dieren kent ze en waar gaat haar volgende boek over? De kinderen zijn in veel zaken geïnteresseerd. ,,Dat is een interessante vraag”, begint de schrijfster en geeft dan het antwoord. Elk jaar schrijft ze één boek. Ze vindt het leuk om te schrijven en te lezen. Haar lievelingsboeken zijn ‘De Kleine Kapitein’ van Paul Biegel en ‘Gebroeders Leeuwenhart’ van Astrid Lindgren. Haar lievelingsschrijver is Guus Kuijer. Ze schrijft met een vulpen en tikt het pas daarna in haar computer in en haar boeken gaan meestal over dieren. Haar eerstvolgende boek gaat over bruine beren, maar dat mag nog niemand weten.
Jan Paul Schutten vertelt in de hoogste klassen over spioneren en hoe je onzichtbaar iemand kunt volgen en over dierentaal. Schutten kreeg de Vlag en Wimpel prijs voor zijn boek ‘Ruik eens wat ik zeg’, dat is uitgebracht in een serie informatieve kinderboeken. Het gaat over de taal van planten en dieren.
Na de voorleessessies en de kringvragen heeft Bibi Dumon Tak nog een bijzondere quiz in petto: Bibi’s bijzondere beestenboek quiz. De kinderen vergeten nooit meer dat een luiaard eens in de tien dagen poept en dat een kakkerlak veertien dagen zonder hoofd kan leven. Natasja heeft alle antwoorden goed. Zij wint het ‘Bibi’s bijzondere beestenboek.’
Pr-vrouw Adinda rijdt de beide schrijvers met hun Bezem weer naar de veerboot. Ze moeten vandaag meteen weer naar huis. Jammer, want het is erg mooi weer op Ameland.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties