De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiovrijdag, 24 augustus 2007

Winkeliersvereniging werkte maandenlang aan herbouw van Bilgaard

Theo Copini maakte de brand in winkelcentrum Bilgaardmee als winkelier, voorzitter van de winkeliersvereniging en voorzitter van de vereniging voor winkeleigenaren. Een jaar lang ijverde hij voor spoedige herbouw en optimisme. ,,Er is zoveel gedaan.”

WOUTER SMILDE
,,Vandaag wordt de eerste paal geslagen van het nieuwe winkelcentrum van Bilgaard. Liefst wordt die gewoon geheid. Maar als dat niet op tijd te regelen valt, gaan we desnoods aan de slag met een ouderwetse voorhamer. Die paal gáát de grond in.”
Het is een symbolisch moment, precies een jaar na de brand. We hadden de eerste paal eigenlijk eerder gepland. Dat kon toen niet doorgaan omdat er nog te veel geregeld moest worden. We moeten langs de notaris, allerlei handtekeningen moeten worden gezet. De betrokken partijen hebben bovendien elk hun eigen planning. Er hoeven maar een paar mensen op vakantie te zijn en voor je het weet ben je dagen verder.”
,,Als er mensen zijn geweest die na de brand dachten: we gaan snel herbouwen en weer winkeltje spelen, dan weten ze nu wel dat het zo niet werkt. Voor het nieuwe centrum moet een ontwerp worden gemaakt, er moet eenheid worden gesmeed tussen 26 winkeleigenaren. Allerlei overheden en partijen moeten toestemming verlenen en stellen eigen regels. De bouw van een winkelcentrum is normaal gesproken een traject dat jaren duurt. Ons is het in één jaar gelukt.”

Positief denken

,,Ik probeer het positief te bekijken. Na de brand zocht ik ook zo snel mogelijk naar de positieve dingen. Je moet wel; zonder optimisme ben je nergens. Ook toen ik alles zag misgaan met onze winkel wist ik: je moet op een gegeven moment ook weer gaan opbouwen.
Dat is veel lastiger dan ik in eerste instantie dacht. Er komt zoveel bij kijken om in Bilgaard weer de winkels te openen. Maar je moet blijven investeren. Toen het eerste masterplan daartoe klaar was in oktober, november vorig jaar, hadden we iets in handen om met recht positief over gestemd te zijn.”
,,Net als de andere winkeliers heb ik mijn zaak in Bilgaard in vlammen zien opgaan. Dat is onwerkelijk. Het is niet te vatten wat er gebeurt. Je bent machteloos, je hebt het totaal niet in de greep. Er valt niet uit te leggen hoe dat ingrijpt.
Wij hebben het geluk dat we aan het Zaailand nog een winkel hebben. Zes getroffen winkeliers hebben al een jaar geen broodwinning meer. Als ze goed verzekerd waren, krijgen ze geld uit de bedrijfschadeverzekering. Maar die houdt morgen op met uitkeren. Voor daarna zijn er geen voorzieningen getroffen. Het komt er voor de winkeliers zonder zaak op aan hoeveel vlees zij op de botten hebben zitten.”
,,De winkeliers zijn met hun zaak ook hun sociale functie kwijt. Zij missen de contacten die ze met de klanten hadden enorm. Bij ons komen nog steeds trouwe klanten uit Bilgaard langs, niet alleen om dingen te kopen maar ook om iets bemoedigends te zeggen.
Winkeliers worden op straat of in de stad ook nog aangesproken door omwonenden of vaste klanten. Die willen altijd even horen hoe het is. Het is voor ons een enorme bemoediging hoe de wijk met ons meeleeft.”

Minder omzet

,,Ook voor de winkeliers aan de Zuidzijde - die nog open zijn - is dit geen makkelijke tijd. Zij zijn slecht bereikbaar. Bovendien is het niet aantrekkelijk om in het gebied te winkelen, daarom draaien zij ook minder omzet. Iedereen is er dus bij gebaat dat er zo snel mogelijk een nieuw centrum staat. Als we maar een datum hebben om naar uit te kijken, kunnen we het tot die tijd proberen vol te houden. Daarin zijn de winkeliers eensgezind.”
,,De oplevering van het casco staat voor het eind van het jaar gepland. Volgend jaar voor moederdag moeten dan de eerste winkels weer open kunnen, zeg maar in mei. Ook willen we de komende weken acties op poten zetten om weer mensen te trekken. We hadden in Bilgaard toch een reputatie op het gebied van muziek, sfeer en gezelligheid. Dat moet weerkeren.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties