De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiovrijdag, 24 augustus 2007

Corporaties houden de poot stijf
Geen geld voor fonds probleemwijk
Leeuwarden - De woningbouwcorporaties in Nederland weigeren defintief geld te storten in een landelijk fonds om veertig probleemwijken aan te pakken. De belangenorganisatie van de corporaties, Aedes, heeft dat vandaag bekendgemaakt. Minister van Financiën Bos wil jaarlijks 750 miljoen euro van de corporaties die daarna geďnvesteerd worden in veertig probleembuurten, de zogenaamde Vogelaarwijken.
De gesprekken over de bijdrage van de corporaties lopen al maanden. Minister Bos heeft een wet in voorbereiding om de corporaties te dwingen het geld af te staan. In de onderhandelingen met het kabinet heeft Aedes gisteren een alternatief geboden: corporaties zouden overheidsgebouwen aan willen kopen en op die manier aan het fonds bijdragen. Of de ministers Bos en Vogelaar daar wat voor voelen is nog niet bekend.

Boekhoudkundige truc

Het voorstel van Aedes is slechts een boekhoudkundige truc, meent Richard Kropff van Nieuw Wonen Friesland. Volgens de manager bestuurszaken van de corporatie is het idee om gebouwen aan de corporaties te verkopen tijdrovend en bureaucratisch, terwijl de probleemwijken zo snel mogelijk moeten worden aangepakt.
Fryslân heeft één wijk die in aanmerking komt voor geld uit het landelijke fonds: Heechterp-Schieringen in Leeuwarden. Het merendeel van de veertig geselecteerde wijken ligt in de Randstad. Het grote bezwaar van veel corporaties is dan ook dat ze gedwongen worden om mee te betalen aan projecten die buiten de eigen regio liggen.
Kropff van Nieuw Wonen Friesland onderschrijft dat bezwaar, ondanks het feit dat zijn corporatie wel een van de veertig geselecteerde wijken in het gebied heeft. ,,Wij zouden vermoedelijk zo’n 2,5 miljoen euro per jaar moeten afdragen, zonder dat bekend is wat er terugvloeit naar Heechterp-Schieringen.
Daar komt bij dat wij afspraken hebben met de gemeente over onze prestaties. Het aanpakken van de veertig wijken kan veel beter op lokaal niveau gebeuren door de betrokken corporaties, de gemeenten en andere instellingen. Op die manier behouden wij zelf de zeggenschap.’’ Geld investeren in de veertig ‘Vogelaarwijken’ willen de corporaties dus wel degelijk, meent Kropff, alleen niet via het Rijk.
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties