De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Regiomaandag, 15 oktober 2007

Opening boothuis is eerbetoon aan schenker
ARNOUD WOKKE
Harlingen - ,,Het was het laatste wat we voor onze vrienden konden doen”, zegt Gerrit de Vries uit Zuidhorn. Hij was een goede vriend van Duco van der Weide uit Leeuwarden en na zijn overlijden twee jaar geleden de executeur-testamentair. In dat testament stond iets bijzonders. Een deel van het geld ging naar de KNRM, die daarvan het boothuis kon uitbreiden. Zaterdag was de opening van de aanbouw. Gerrit en zijn vrouw Pauline mochten die verrichten.
Het echtpaar Van der Weide-Lubberts uit Leeuwarden hield van zeilen. ,,Ze konden er nooit tegen als hun boot werd ingehaald”, herinnert De Vries zich. ,,Zeilen was voor hen echt sport. Na hun dood is hun as uitgestrooid over het water in Earnewâld.” De watersport lag hen zó na aan het hart, dat zij na hun dood geld nalieten aan de Koninlijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM).

Eerbetoon

De postume schenking is niet uniek, zegt Janneke Stokroos van de KNRM. ,,Wij hebben het geluk geregeld geld te krijgen uit nalatenschappen en schenkingen. Van dit soort openingen maken wij dan ook altijd veel werk. Het is vaak voor familie en vrienden een eerbetoon aan een overledene.”
Na de opening wordt de schenker niet vergeten. ,,Veel van de boten en boothuizen bevatten een foto van degenen die geld hebben gegeven en dragen de namen van schenkers.”
De Vries heeft de openingshandeling zaterdag ook echt als eerbetoon ervaren. ,,De belangstelling was enorm, heel veel mensen waren erbij. Dat deed me echt goed. Het deed echt recht aan onze vrienden.”
Dat is in Harlingen niet anders. De naam van de nieuwe aanbouw is Wardy, van Wâr Dy (‘weer je’). Niet voor niets. ,,Als fanatieke zeilers voer het echtpaar in verschillende zeilschepen die allemaal de naam Wardy droegen. Wardy is dus wel een logische naam voor de aanbouw”, vindt De Vries.
De aanbouw van het station in Harlingen was hard nodig. In april kreeg de reddingsmaatschappij de nieuwe boot Veronica. Om die boot een goed onderkomen te geven moest het boothuis wel een stukje groter dan dat het was. ,,De vrijwillige bemanning van het station heeft zelf de handen uit de mouwen gestoken om het boothuis af te timmeren en in te richten”, zegt Stokroos.
- Het komt steeds vaker voor dat mensen een deel van hun erfenis nalaten aan een of meer goede doelen.
- Goede doelen hoeven geen successierechten te betalen over de erfenis, waardoor dus minder geld naar de schatkist gaat dan wanneer de volledige erfenis naar particulieren gaat.
- Dit jaar hebben 29 goede doelen een actie opgezet om mensen te informeren over hoe een goed doel in een erfenis kan worden opgenomen. Dat doet de organisatie met de naam ‘Iedereen kan de wereld iets goeds nalaten’ via een website, een spotje op de radio en een commercial op televisie.
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties