De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Cultuurmaandag, 15 oktober 2007

Mooie Russische muziek in Fryslân
GERBEN BERGSTRA
Met een voortvarend en levendig gespeelde ouverture Ruslan und Ljudmilla van de Russische componist Michail Glinka ging zaterdag het eerste van de drie concerten Ruslân yn Fryslân van start. De concerten, uitgevoerd door een harmonieorkest versterkt met een aantal lage strijkers, koor en solist, was georganiseerd door de stichting Muzyk yn Fryslân.
Aan de samenstelling van het programma was veel denkwerk voorafgegaan. Niet alleen over de keuze van de werken, ook of ze door een ad hoc harmonieorkest en koor uitvoerbaar zijn. Ook de moeilijkheidsgraad speelt hierin een belangrijke rol. Uiteindelijk werd er een aantrekkelijk en veelzijdig programma neergezet. Naast serieuze werken stonden er ook lichtvoetiger zaken op het programma. Zoals al direct bij het tweede deel de bewerkingen van Acht Russische volksliederen. Weemoed, liefde, plezier en dans waren in noten en aantrekkelijke arrangementen gevangen. En ook bijzonder fraai uitgevoerd.
Bijzondere gast op deze avond was violiste Galina Rezaeipour. Ze heeft een aantal jaren in Fryslân gewoond en speelt inmiddels in een orkest in Wit-Rusland. Zij was overgekomen om het eerste deel van het Vioolconcert van Tsjaikovsky te spelen samen met het harmonieorkest. In dit echt symfonische werk gaven de lage strijkers aan het orkest enigszins de erbij behorende sound. De wijze waarop zij dit deel speelde, maakte grote indruk op het publiek. Zij kreeg hiervoor een ovationeel applaus. Dirigent Arnaud Oosterbaan wist de klanksterkte prima in balans te houden. Ook in het eerste deel van het symfonische werk Sheherazade, De zee en het schip van Sindbad en Romance uit The Gadfly kon het publiek nog van haar prachtige spel genieten.
Rusland kent naast een rijke volksmuziekcultuur ook een rijke muziekcultuur van de Russisch Orthodoxe Kerk. Veel componisten hebben hiervoor gecomponeerd, zoals Rachmaninov. Van hem zong het koor à capella Bogoroditsye Devo, vraag aan Maria: ‘waarom zijn wij hier op aarde’? Het koor zong over het algemeen zuiver en wist, mee dankzij de directie van Oosterbaan, de sfeer te treffen. Jammer dat de balans tussen de dames en herenstemmen niet ideaal was. Je mist toch wat de diepte in de klank, die Russische koren zo eigen is. Het à capella koorwerk Hymne of the Cherubim van Tsjaikovsky werd heel mooi gezongen. Het Halleluja aan het slot had wat meer power mogen hebben.
In de drie laatste werken met orkest kon het koor lekker ontspannen en voluit zingen. Deze werken de Polovtiaanse dansen van Borodin, Rode cavalerie van Pokrass en Kozakkenpatrouille fungeerden een beetje als uitsmijters van het goed samengestelde programma. Popke van der Zee leidde met veel kennis en gloedvolle woorden de werken in.
Plaats: Martinikerk, Sneek
Belangstelling: ruim 500 bezoekers
Bijzonderheden: het concert is nog te beluisteren op 27 oktober in Workum en 3 november in Surhuisterveen
Concert: Ruslân yn Fryslân

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties