De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Sportmaandag, 15 oktober 2007

Tafels vol plakboeken bij VVT, en een dvd voor 7,50

Twijzelerheide - Feest in Twijzelerheide, want de plaatselijke voetbaltrots bestaat zestig jaar. Dat gegeven gaat niet zomaar voorbij aan de inwoners van ‘De Heide’, waar een gemeenschap zetelt bij wie voetbal een belangrijke plaats inneemt. En zoals wel vaker gebeurt bij een jubilerende club, is het ook bij VVT dagenlang feest. Tijd voor sterke verhalen, voor plakboeken en zelfs voor dvd’s.

GERARD BOS
Van afgelopen woensdag tot en met zaterdag werd er uitgebreid stil gestaan bij het jubileum van de groenhemden, vandaag de dag actief in de vierde klasse B van het zaterdagvoetbal. Werd vorige week afgetrapt met een kranslegging, zaterdag werd het festijn afgesloten met een vrolijke feestdag vol activiteiten en muziek. En natuurlijk een reünie.
Afgeladen is de feesttent niet, op deze zaterdagmiddag in hartje Twijzelerheide. Gaandeweg wordt het echter drukker, met de feestavond als hoogtepunt. Alle wedstrijden van de teams van VVT zijn verschoven: voetbal wordt nu even niet gespeeld, maar besproken. En over een club die zo lang bestaat valt genoeg te vertellen, nietwaar?
Keimpe Wijbenga knikt. De man die lang geleden aanvoerder was van het eerste elftal, vertelt menig verhaal over vroeger. Over de optredens in de tweede klasse, een gouden tijd. Zoals het vroeger sportief gezien sowieso erg goed ging met VVT in tijden van weleer.
,,Wy spilen tsjin ploegen as Urk en Harkemase Boys”, herinnert Wijbenga zich. It is wol ris sa west dat de Boys der út fleane soene. Kaam de foarsitter der oan: ‘Jonges, se moatte der eins yn bliuwe’.” Oftewel: VVT moest ze laten winnen. Maar dat past niet bij de instelling van een voetballer. Ook niet bij die uit Twijzelerheide.
Wijbenga: ,,Wy diene it shirt út, de broek út en de sokken en de skuon ek. ‘As dat sa moat, dan gean we wer nei hűs’, ha we doe sein. En wat tinkst? De wedstryd waard gewoan spile en wy ha de Boys ferslein.” Overigens degradeerden de Harekieten niet, waardoor iedereen toch nog blij was.
Wijbenga vertelt zijn verhaal terwijl het Veenwoudster koor De Hellingbazen voor de muzikale omlijsting zorgt. Wijbenga maakt deel uit van een groepje van vijf mannen dat aan tafel tevreden vaststelt dat de dag goed verloopt. Zoals de hele week al het geval is: donderdag was er een duel van oud-VVT’ers en vrijdag was het discoavond en werd er zelfs een wedstrijdje ‘jumpstyle’ georganiseerd.

‘Jo moatte prate’

Vier van de vijf man aan tafel zijn lid van de reüniecommissie. Naast Wijbenga zijn dat Jan Kampen, Popke Veenstra en Harm Weistra. Die laatste is met zijn 82 jaar de nestor van het gezelschap, waartoe ook Douwe Bosma en Klaas Dijkstra behoren.
Hun werk zit er vandaag op. En dat moet ook, zo leren we van Kampen. ,,Want”, legt hij uit, ,,as kommisje moatte je it wurk al foar hjoed dien ha. By sa’n reuny moatte jo gjin dingen mear dwaan, mar moatte jo prate mei inoar.” Zijn kompanen knikken instemmend.
Weistra vertelt over vroeger, over de luxe bij een tegenstander als Apeldoorn. Veenstra haakt in. ,,Dy ploechen kamen hjir ek wol en dat wie wat! En mar kleie: ‘Moeten we ons dáár omkleden!?’ No, dan sei ik: ‘Ja hallo, dan moeten wij toch ook?”
Herinneringen te over. Her en der op de tafels liggen plakboeken vol krantenknipsels uit vervlogen tijden. Zoals het seizoen 1976/’77, waaruit blijkt dat spits Sietse Weistra kandidaat was voor de eindzege in het topschutters-klassement van deze krant.
Wie genoeg heeft van het geblader, kan zich tegoed doen aan dvd’s waarin zestig jaar VVT in vogelvlucht voorbij komt. Natuurlijk te bestellen, voor 7,50 euro. En: ‘Opbrengst naar renovatie van kleedgelegenheden’, maakt een A4’tje ons duidelijk. Zo wordt er niet alleen teruggekeken tijdens de reünie, maar ook al weer vooruit. Op naar de toekomst, op naar het volgende jubileum dus maar.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties