De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Sportmaandag, 15 oktober 2007

Broer en zus De Vries plegen ‘Thialf-coupe’

Heerenveen - De tweede schaatsmarathon van dit seizoen werd zaterdagavond op het ijs van Thialf in Heerenveen een machtsgreep van de familie De Vries uit Haule. Elma sprintte naar haar tweede overwinning van dit seizoen en broer Bob volgde haar voorbeeld bij de A-rijders. Het betekent dat broer en zus komende zaterdag in de strijd om de KNSB Cup in Groningen beide starten in het oranje leiderspak.

BRAM BURUMA
Voor Bob de Vries (22) was het de tweede overwinning bij de A-rijders en Elma (24) trok de lijn van vorig seizoen door. Zij won vorige winter tien wedstrijden, waaronder het Nederlands kampioenschap. Toch was het nu voor de schaatsster uit Haule pas de eerste keer dat zij in het oranje leiderspak startte, omdat zij vorig seizoen vaak in de schaduw reed van ploeggenote Daniëlle Bekkering uit het Groningse De Ham.
Bob de Vries bleef in de sprint Rob Hadders (Groningen) en Douwe de Vries uit Heerenveen voor. Dat betekende een verrassend eindstand na een boeiende finale aan het einde van een saaie wedstrijd.
Bob de Vries won drie jaar geleden het klassement bij de B-rijders en vorige winter won hij als A-rijder één wedstrijd in Hoorn. Deze winter gaat hij met het team van BAM voor de dagsuccessen. Maar met - onverwacht - nu het oranje leiderspak om de schouders, wil hij daar toch wel zolang mogelijk van genieten. ,,Elma is het wel gewend om te winnen en op het podium te staan, maar voor mij is dit toch wel heel bijzonder. En als de dagsuccessen blijven komen, dan komt het klassement ook vanzelf wel’’, glunderde de winnaar na de huldiging.
De lat werd dit jaar weer hoger gelegd voor het team van BAM met Jillert Anema als de nieuwe trainer. Het resultaat was dat Willem Hut (Haulerwijk), Arjan Stroetinga (Oldeberkoop) en Bob de Vries een stempel drukten op de tweede wedstrijd van het seizoen.
Hut zorgde er voor dat het tempo in de finale zo hoog lag dat het sprintscenario, met alle ogen gericht op het team van DSB met Ingmar Berga (Hoogeveen) en de klassementswinnaar van vorig jaar Jan Maarten Heideman (Oldebroek), in duigen viel. Door sleurwerk van Hut moest Peter Baars (Nieuw-Vennep) alles in het werk stellen om de beide sprinters van DSB gelegenheid te geven om voorin te komen. Het kostte Berga evenwel teveel kracht om nog bij te blijven en ook Heideman bleek niet helemaal top. Op het vinkentouw bereidden Arjan Stroeting en Bob de Vries zich voor op de eindsprint.
Bob de Vries kon er wel om lachen. In de finale spaarde zijn krachten en hij durfde drie ronden voor het einde zelfs al stiekem aan winnen te denken. ,,Ik zag wel dat de jongens voorin al aardig opgebrand waren en ik kon zelf energie sparen door gewoon mee te rijden. Voor mij verliep de finale gewoon ideaal.’’
Veel minder tevreden was Douwe de Vries met zijn derde plaats. ,,Foarige wike twadde en no tredde. Dat is fansels wol goed, mar ik wol winne’’, zei de Heerenvener na de huldiging. Het enige verwijt dat hij zichzelf maakte, was dat hij in de finale verkeerd had gegokt. ,,Ik gokte op in sprint mei Heideman en dêrom bleau ik by him sitten. Ik hie de Jan Maarten fan foarich jier yn ’e holle en de Jan Maarten fan foarige wike. It jout my in goed gefoel dat ik him no pakte yn ’e sprint. Mar in tredde plakje, dêr doch ik it net mear foar. Ik hie gewoan fan my sels útgean moatten, wit ik no.’’

‘Rommelige wedstrijd’

Elma de Vries was net als een week eerder in Amsterdam opnieuw de snelste in de sprint van het peloton dames. ,,Het was door valpartijen een rommelige wedstrijd met veel duwen en trekken om voorin te komen, maar gelukkig kwam ik er goed uit’’, zei De Vries.
De wedstrijd van de dames werd zelfs even stilgelegd vanwege een ernstige valpartij. Liesbeth Hijlkema uit Nes moest naar het ziekenhuis, omdat gevreesd werd voor een enkelbreuk. Dat viel achteraf mee, maar uit onderzoek zal vandaag nog moeten blijken of het om gescheurde enkelbanden gaat. ,,En dat is fansels hiel soer. As it tsjinsit, stean ik pas ein desimber wer op redens’’, was haar reactie.
In het spoor van Elma de Vries werd het succes van DSB compleet gemaakt met de derde plaats van Hallumer Maria Sterk. Die was na de vierde prijs van een week eerder al blij met haar eerste podiumplaats van dit seizoen, maar realiseerde zich na afloop dat er misschien nog meer in had gezeten, als zij zelf initiatief had getoond.
Nu ging Sterk vanuit vijfde positie en helemaal buitenom de sprint aan en kwam ze zelfs nog heel dicht bij Daniëlle Bekkering en ploeggenote Elma de Vries. ,,Miskien moat ik noch wat minder ôfwachtsjend ride. Mar foar ús ploech is dizze útslach al hiel moai’’, glunderde Sterk, die achter Elma de Vries en Daniëlle Bekkering ook derde staat in het klassement.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties