De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Sportmaandag, 15 oktober 2007

Stijve nek na wereldrecord baltsje ferdriuwen

Wier - Een echt sportieve uitdaging kon het achteraf niet genoemd worden. De organisatie van het eerste Open Fries kampioenschap ‘baltsje ferdriuwen’ slaagde er niet in om veel kaatstoppers enthousiast te krijgen. Wat heet, alleen Chris Wassenaar en Rutmer van der Meer gaven in Wier acte de présence. Zij waren graag bereid om voor het goede doel een balletje heen en weer te slaan.

JOHAN VELLINGA
Dat goede doel heet de kerk van Wier. Het monumentale gebouw verkeert in een zeer vervallen staat. De stichting Alde Fryske Tsjerken heeft het al jaren ongebruikte kerkgebouw aangemeld voor het AVRO tv-programma waarin een miljoen euro voor de restauratie van het pand op het spel staat. Op 24 oktober is er aandacht voor de kerk en een week later moet er via sms’jes gestemd worden op een van de vier finalisten die dan nog over zijn. De Stadsbegraafplaats van Leeuwarden is een geduchte concurrent en staat momenteel op de tweede plek.
Hoe meer aandacht voor de kerk hoe beter, geeft Michel Zwartelé, directeur van de stichting, aan. Het idee van de dorpsbewoners om daarvoor een baltsje ferdriuw-kampioenschap te houden past daar prima in. Alleen is de opkomst marginaal. Slechts tien paren, waarvan bijna iedereen uit Wier, willen een poging doen. In hun zaterdagse kloffies en ongeoefend bakken ze er niet veel van.
Maar dan zijn Chris Wassenaar en Rutmer van der Meer aan de beurt. Wassenaar wilde zich wel lenen voor het goede doel, want zijn partuur traint vaak in het dorpje. Voor kaatsers is baltsje ferdriuwe zoiets als balletje hooghouden voor een voetballer. Van kinds af aan is het dé manier om balgevoel te krijgen. ,,Se fregen my, dat doe ha ik mar ja sein. It is wol spitich dat der mar sa’n pear minsken meidogge.” Hij verwacht toch minimaal honderd keer de bal heen en weer te kunnen slaan. ,,Dan is it op de training meastentiids wol dien.”
Wassenaar en Van der Meer zijn vlak voor hun optreden nog in de bouwvallige kerk geweest. ,,En dat hat wol holpen”, roept een toeschouwer. Het is meligheid troef tijdens het repeterend balletje overslaan van de hoofdklassers. Of de sponsor van Wassenaars partuur (Makelaardij Hoekstra) nog iets kan betekenen voor de kerk. ,,Se kinne der tink ik wol in boerdsje foar yn ’e tún sette”, antwoordt ‘de Grutte’ gevat.
Volgens Wassenaar is zijn broer Jacob samen met Cornelis Terpstra er wel eens in geslaagd het balletje een paar duizend keer te laten ‘drijven’. ,,Dan bist wol efkes dwaande hear.” Na drie kwartier baltsje ferdriuwen (of baltsje bedriuwen, het is maar net uit welke hoek van Fryslân je komt) komen Wassenaar en Van der Meer in de buurt van dit aantal.

Wereldrecord

Na 1000 oogst het duo al een groot applaus van de aanwezigen. Die weten inmiddels dat baltsje ferdriuwen moeilijker is dan het lijkt. Voor Wassenaar en Van der Meer is het een fluitje van een cent. En ze willen toch graag meteen een goed wereldrecord neerzetten. Ze strandden uiteindelijk op 1553 slagen (of 776, als de bal een keer heen en weer moet zijn gegaan). Het levert het duo een krans en een kettinkje op. ,,En in stive nekke”, lacht Van der Meer.
Maar de kaatswereld draagt niettemin zijn steentje bij aan de wens om de kerk in Wier nieuw leven in te blazen. Vorig jaar won het Kerkje van Vierhuizen het miljoen. Daarbij viel uitgerekend de Kaatsbaan in Haarlem af. Hendrik van Brederode, een goede vriend en bondgenoot van Willem van Oranje, liet dit gebouw in 1560 bouwen om er zijn favoriete sport te beoefenen: kaatsen. Het gebouw in Haarlem is de oudste overdekte kaatsbaan ter wereld.
De stichting Alde Fryske Tsjerken heeft 10.000 euro van de gemeente Menaldumadeel gekregen om de kerk van Wier verder nog onder de aandacht te brengen. Of deze titelstrijd er veel aan bij heeft gedragen is afwachten.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties