De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Regiodinsdag, 26 februari 2008

Plan voor zonne-energie-Wetsus
‘Topinstituut voor innovatie naar Fryslân’
Leeuwarden - Het Cartesius Instituut in Leeuwarden wil in die plaats een Europees kennisinstituut voor duurzame innovaties beginnen. Momenteel lopen er gesprekken met diverse Nederlandse en Europese universiteiten, die het instituut zouden moeten bekostigen. In 2010 moet het instituut zijn deuren openen.
Cartesius is nu een nationaal kennisinstituut voor deze zaken, maar wel met veel buitenlandse onderzoekers. Yoram Krozer meldt vanuit Odessa dat hij in gesprek is met in elk geval drie Nederlandse technische universiteiten. ,,Ook hebben we contacten met hoogleraren in diverse Europese steden.” Om welke universiteiten dat gaat wil hij nog niet kwijt.
,,We zijn nu in de fase van de eerste plannen over hoe het er precies uit moet zien. Het wordt in elk geval een fysiek instituut, een gebouw dus.”
Krozer verwacht dat de eerste concrete plannen vóór de zomer gepresenteerd kunnen worden. Maar daarmee staat het instituut er nog niet. ,,De plannen moeten daarna nog verder uitgewerkt worden, en goedgekeurd. Gezien andere, soortgelijke projecten in Europa kan dit laatste nog wel een tijdje duren. We mikken op opening in 2010.”
Als eerste onderdeel van het Europees Instituut voor Duurzame Innovaties, zoals de werknaam luidt, moet komend jaar al een kenniscentrum voor zonne-energie geopend worden. De ambitie van Krozer is om een instituut met de status van Wetsus in Leeuwarden op te zetten. Wetsus is het kennisinstituut waarin universiteiten, hogescholen, bedrijven, overheden samenwerken op het gebied van duurzaam waterbeheer en energieopwekking.
Yoram Krozer ontvouwde zijn plannen tijdens een werkbezoek van de Tweede Kamerleden Lutz Jacobi en Marianne Besselink (beide PvdA) aan het Cartesius Instituut. Jacobi en Besselink zegden toe zich bij minister Van der Hoeven (Economische Zaken) sterk te zullen maken voor komst van deze instelling naar Leeuwarden. Ook beloofden zij Krozer in contact met de minister te brengen.
Cartesius is nu al betrokken bij Fryceps, het samenwerkingsverband waarin bedrijven, onderwijsinstellingen en Friese overheden zonne-energieprojecten opzetten. Fryceps doet nu zo’n vijftien projecten met zonne-energie in de provincie. Volgens Krozer heeft de aanwezigheid van Fryceps heeft er mede toe geleid dat zonnecelproducent APA naar Leeuwarden is gekomen.
APA heeft nu vijftig arbeidsplaatsen en is van zins door te groeien naar 350 werknemers. Het bedrijf verkoos vorig jaar Leeuwarden boven Rotterdam als vestigingsplaats.

Glazen buis

Het Cartesius Instituut werkt bovendien samen met de Technische Universiteit Delft bij de ontwikkeling van een onderwaterattractie in Fryslân. Krozer: ,,Denk aan een grote, ronde glazen buis waar je doorheen kunt lopen. Je hebt zicht op het water met het leven daarin. Aan de wanden zie je projecties.’
Deze attractie, die in een gracht of meer moet komen, moet 20.000 tot 30.000 bezoekers per jaar gaan trekken.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties