De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Regiozaterdag, 8 maart 2008

Hippisch Drachten begint wat traag
BAUKE BOERSMA
Drachten - Nederlandstalige muziek schalt door de grote hal van het Fries Congrescentrum in Drachten. Standhouders drentelen wat rond of maken een praatje met elkaar. Vrijwilligers harken de zandbak klaar voor wat later op de middag komen gaat: een springdemonstratie door een amazone, onder begeleidend commentaar van een deskundige springtrainer.
Het is twee uur op vrijdagmiddag en de stemming lijkt wat landerig tijdens de eerste editie van Hippisch Drachten, een nieuw vierdags paardenevenement dat donderdagavond is begonnen. Maar dat is slechts schijn, zegt Marike Nieuwenkamp van de organisatie. Het publiek heeft zich op dit tijdstip gewoon even verplaatst naar een van de zaaltjes van het congrescentrum. Daar luisteren de bezoekers van het evenement naar een theoretisch verhaal over de paardensport. Na afloop van de theorieles begint het praktijkgedeelte met de springdemonstratie.
Nieuwenkamp organiseert het door sponsoren mogelijk gemaakte hippisch evenement samen met twee andere paardenliefhebbers, Sjoerd Jan Keuning en Mark Tjeerde. Doel van de drie particulieren is om de paardensport bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. ,,Daarom hebben we een programma samengesteld met voor elk wat wils. Donderdag hadden we een tuig- en mensportavond. Vandaag (vrijdag, bb) staat het programma in het teken van kennisoverdracht. Vanavond is er een Friese hengstenshow en morgen zijn er selectiewedstrijden voor de Zegwaard Bokaal 2008.”
Nieuwenkamp hecht veel waarde aan het vrijdagprogramma. Zij vindt het belangrijk dat paardenhouders weten hoe ze met hun dieren om moeten gaan. Dat er op dat gebied geregeld iets misgaat, bleek onlangs tijdens een Kamerdebat over dierenmishandeling. Veel eigenaren verwaarlozen hun dieren, werd toen duidelijk. Nieuwenkamp was niet verbaasd. ,,Ik vind het terecht dat die negatieve aspecten aan de orde komen. Je hebt nu eenmaal mensen die een paard nemen, maar zich niet goed realiseren wat dit betekent. Het verzorgen van een paard vraagt veel van de eigenaar. Het is in ieder geval niet te vergelijken met het hebben van een hond.”

Weinig publiek

De belangstelling voor Hippisch Drachten kwam de eerste twee dagen traag op gang. Gisteren overdag waren er ongeveer vijftig geïnteresseerden. Voor de organisatoren is er na twee dagen echter geen man overboord. ,,Bij de Friese hengsten en de wedstrijden wordt het vast veel drukker,” zegt Nieuwenkamp.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties