De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Sportzaterdag, 8 maart 2008

Friese doelman van NAC Breda gaat voor revanche in Heerenveen
Jelle ten Rouwelaar heeft engeltje op de lat
BERT KALTEREN
Breda - Goede tijden, slechte tijden, Jelle ten Rouwelaar weet er alles van. De 27-jarige Friese doelman van NAC Breda kreeg in zijn loopbaan al heel wat voor de kiezen. En niet alleen als voetballer, maar ook in zijn privéleven. Met name het overlijden van zijn vader, in oktober vorig jaar, heeft een geweldige impact op zijn leven gehad. ,,Het heeft me doen inzien, dat andere dingen in het leven veel belangrijker zijn dan een bal.”
Maar het één kan niet los worden gezien van het ander, want juist daardoor is het balletje voor de uit Joure afkomstige doelman weer in de goede richting gaan rollen. ,,Ik heb een hoop meegemaakt en ben rustiger geworden. Ik heb er ook kracht uit gehaald. Qua keepen is er niet zo veel veranderd, maar wel hoe je met tegenslagen omgaat. Je kunt een keer verliezen of een foutje maken, maar dat kun je een week later wel weer herstellen.”
Zijn vader was zijn grootste fan. ,,Als hij in de gelegenheid was, dan zat hij absoluut in het stadion. Hij was gek op voetbal en kon ook genieten van mooie resultaten. Maar hij beleefde het wel altijd als een echte Fries. Nuchter”, vertelt Ten Rouwelaar. Hij speelde bij Austria Wien, toen hij in december 2007 te horen kreeg dat zijn vader darmkanker had. ,,Ik wilde toen het liefst meteen naar huis; bij mijn familie zijn.” Pas in de zomer van dit jaar keerde hij terug in Nederland bij NAC Breda.
Het is alweer zijn achtste club in een lange reeks na Emmen, PSV, FC Groningen, FC Twente, FC Zwolle, Eindhoven en Austria. Hij begon het seizoen nog als tweede doelman achter Edwin Zoetebier, maar na één competitiewedstrijd was het al de beurt aan Ten Rouwelaar. ,,Het was tot dan steeds ‘net niet.’ Hier kreeg ik vertrouwen en voelde me voor het eerst echt basisspeler. En als je wedstrijden speelt, dan word je beter.”
Zijn vader heeft hem één keer zien spelen in het shirt van NAC Breda tegen Heracles Almelo. ,,Het betekende heel veel voor me, dat hij die wedstrijd nog heeft kunnen zien. Victor Sikora had speciaal voor hem een skybox geregeld. Dat was heel ontroerend.” Tekenend voor de sfeer en saamhorigheid bij de Bredase club. ,,Iedereen gaat voor elkaar door het vuur.”
Uitgerekend in een competitieloos weekeinde overleed zijn vader. ,,Dat is het mooiste van alles en allemaal heel toevallig ook. Het was voor mij een teken, dat hij uitgerekend op dat moment is overleden. Dat het echt zo moest zijn.” Daardoor miste Ten Rouwelaar geen wedstrijd en dat had zijn vader ook nooit gewild. ,,Hij hield me altijd voor: wat er ook gebeurt met mij, je moet doorgaan. En geen wedstrijd laten schieten.”
Die woorden hebben Ten Rouwelaar de kracht gegeven om door te gaan. ,,Daar kun je veel positieve dingen uit halen. Ik speel nu voor mijn vader en moeder en mijn gezin. Daar doe ik mijn best voor en dat maakt me sterker.” Hij heeft ook het idee dat zijn vader hem bijstaat. ,,Ik heb wel het gevoel dat hij steeds bij me is. Dat er een engeltje bij me op de lat is komen zitten. Het is niet zo dat ik tijdens de wedstrijd steeds aan hem denk, maar als we gewonnen hebben of als er wat gebeurd is, dan denk ik na de wedstrijd toch vaak aan hem.”
Ten Rouwelaar hield dit seizoen in 26 duels al veertien keer de nul. ,,Dat is mooi voor iedereen. Dat kan ook geen geluk zijn. Ik heb er altijd op vertrouwd, dat er betere tijden zouden komen. Maar nu het goed gaat, hoef ik dat niet van de daken te schreeuwen. Zo ben ik niet opgevoed.”
De Fries, die de afgelopen week kampte met een keelonsteking, hoopt morgen in Heerenveen de goede lijn door te trekken en met zijn ploeg revanche te nemen voor de 1-5 thuisnederlaag. ,,We hebben wat goed te maken en willen zo lang mogelijk meedoen voor een plaats bij de eerste vijf. En we zijn voor geen enkele club bang.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties