De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiozaterdag, 8 maart 2008

Maatregel tegen straatprostitutie
Leeuwarden wil tippelen uitbannen

Leeuwarden - Burgemeester Crone van Leeuwarden wil straatprostituees in het centrum een individueel verblijfsverbod opleggen. Crone is daarover in gesprek met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie. Of het juridisch mogelijk is om zo’n maatregel in te voeren, moet de komende weken blijken.

PATRICK VAN ’T HAAR
Straatprostitutie, ook wel tippelen genoemd, is verboden in Leeuwarden. Toch zijn er iedere avond prostituees te vinden in het centrum, met name in de buurt van de voormalige gevangenis, de Blokhuispoort. Soms staan er twee vrouwen, op andere avonden meer dan vijf.
Volgens burgemeester Crone wordt er op dit moment wel opgetreden tegen de prostituees, maar dat is niet effectief genoeg. ,,De politie houdt de omgeving rond de Blokhuispoort extra in de gaten. Maar het lastige is dat je de vrouwen min of meer op heterdaad moet betrappen, voordat je ze weg kunt sturen.’’
Een individueel verblijfsverbod zou een oplossing kunnen zijn. Prostituees die zo’n verbod hebben mogen zich sowieso niet in een bepaalde omgeving ophouden, of ze zich nu ‘aanbieden’ of niet. Zijn ze er wel, dan zijn ze meteen strafbaar. De politie kan ze zonder meer wegsturen of oppakken.

Bewijslast

Het probleem met het instellen van een individueel verblijfsverbod is de bewijslast. Voordat een verbod kan worden opgelegd moet het OM aantonen dat de vrouw in kwestie daadwerkelijk tippelt en bewijzen dat ze met enige regelmaat haar diensten op een bepaalde plek aanbiedt. ,,Het is niet genoeg als we aantonen dat de vrouw op de hoek bij de Blokhuispoort regelmatig in een auto stapt. Zonder in plastische beschrijvingen te willen vervallen: er zal meer bewijslast nodig zijn’’, zegt Crone.
Ondanks de haken en ogen die nog aan het idee zitten, gelooft de burgemeester wel dat het mogelijk is om de maatregel in te voeren. Het verblijfsverbod is slechts een van de middelen om de straatprostitutie uit de stad te verwijderen. De gemeente probeert ook in samenwerking met de hulpverlening de prostituees van de straat te halen. Volgens Crone gaat het in Leeuwarden vooral om verslaafde vrouwen, die via een afkickprogramma geholpen kunnen worden. Of er veel klachten zijn over straatprostitutie weet Crone niet. ,,Dit probleem pakken we aan omdat het erg is, niet vanwege de hoeveelheid klachten.’’

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties