De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Sportzaterdag, 8 maart 2008

Vikingraces: een sterk bezette schaatswedstrijd én een culturele ervaring
Thialf nog altijd blij met toppers van de toekomst
Willem Korenromp
Heerenveen - De talenten van vandaag zijn de sterren van morgen. Als dat inderdaad het geval is, dan heeft de schaatssport de komende jaren niet te vrezen. Tijdens de Vikingraces verschijnen in Thialf bijna driehonderd schaatstalenten aan de startlijn. Het evenement, dat zijn twintigste editie beleeft, ging gisteren van start en wordt vandaag vervolgd.
Langs de baan worden Italiaanse kreten afgewisseld met Zweedse teksten. Ouders uit verschillende delen van Europa staan langs het ijs om hun kind naar de overwinning te schreeuwen. Zowel op als buiten de baan is het niet alleen druk, maar bovenal gezellig.
,,Alleen al uit Zweden en Noorwegen zijn er honderd dertig mensen”, weet Kees Hop. Samen met Willem Homan, Tinka Mirjan Liebe, Jack de Rijke en Martje Loman vormt hij de organisatie van het jaarlijks terugkerende toernooi. ,,Dit jaar doen er liefst 164 buitenlandse schaatsers aan het toernooi mee, en die zijn ondergebracht bij 76 gastgezinnen”, zegt hij. ,,Een geweldige ervaring voor die kinderen. Ze kunnen op deze manier kennis maken met de Nederlandse cultuur en ze doen contacten op voor de rest van hun leven. Alleen door het gebrek aan winter loopt de afgelopen jaren het ledenaantal bij de schaatsverenigingen terug. Hierdoor neemt het aantal gastgezinnen elk jaar ook af.”
Binnen de schaatswereld zijn de Vikingraces uitgegroeid tot een begrip. De eerste wedstrijden werden gehouden in Scandinavië om daar het schaatsen weer op de kaart te zetten. Dat begon met toernooien in Noorwegen en Zweden en niet veel later werd ook Heerenveen een van de locaties voor de Vikingraces. Schaatsers als Sven Kramer, Ids Postma, Anni Friesinger en Simon Kuipers namen in het verleden deel aan het prestigieuze jeugdtoernooi. En ook dit jaar zijn er een groot aantal talenten aanwezig die in de toekomst hopen door te stoten naar de absolute wereldtop.
Een van die grote talenten is Sverre Lunde Pedersen. De afgelopen drie jaar wist hij tijdens de Vikingraces telkens zijn leeftijdscategorie te winnen. En ook dit jaar begint Pedersen goed. ,,Ik geloof dat ik de vijfhonderd meter al gewonnen heb”, zegt de vijftienjarige Noor in vloeiend Engels. ,,De Vikingraces zijn voor mij echt bijzonder, elk jaar kijk ik naar dit toernooi uit. Niet alleen omdat ik telkens gewonnen heb, maar ook omdat ik al voor het derde jaar bij dezelfde gastouders zit.”
Pedersen is niet het enige talent in Thialf. Wat te denken van de eveneens Noorse Hegge Bøkko, het zusje van topschaatser Havard Bøkko. En ook Nederland komt een fiks aantal talenten aan de start: ondere anderen Koen Verweij (17) en Aron Romeijn (16) doen mee. Verweij werd twee weken geleden nog tweede bij het WK junioren.
Romeijn pakte gisteren goud op de vijfhonderd meter in zijn leeftijdscategorie. ,,Een bijzondere medaille”, vindt Romeijn. ,,Want dit is een van de best bezette internationale jeugdtoernooien.” Of Romeijn de internationale top haalt, is de vraag. ,,Sven Kramer heeft hier nooit gewonnen en is nu de beste schaatser ter wereld. Ik blijf gewoon mijn best doen en dan zie ik wel wat er gebeurt.”
Terug naar het ijs. Kort voor de wedstrijden volgt een laatste toespraak van de coach. Geconcentreerd verschijnen de schaatsers aan de start. Dan volgt het startschot en moet het gebeuren. De jonge schaatsers verbazen het publiek. Het ene na het andere persoonlijke record sneuvelt en ook de baanrecords en de Vikingrecords moeten er geregeld aan geloven.
De schaatsers worden aangemoedigd door ouders, vrienden en door echte schaatsfans. ,,Ik ben de hele wereld rond geweest, Calgary, Inzell, Nagano”, zegt Martin Penning uit Heerenveen. Al 35 jaar volgt hij het schaatsen op de voet. ,,Maar dit is toch het mooiste aan schaatsen. Zien hoe de jeugd zich ontwikkelt, want deze jongens en meisjes, dat is toch de toekomst.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties