De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Sportdonderdag, 10 april 2008

Samen sporten staat voorop bij Olympiade
Heerenveen - Plezier in het samen sporten staat zaterdag voorop tijdens de De Friesland Olympiade in Sportstad Heerenveen. Ruim zevenhonderd deelnemers zullen vanaf tien uur in actie komen tijdens het evenement waarbij mensen met én zonder een beperking samen sporten.
Willem Korenromp
,,Het is voor ons heel belangrijk om mensen aan het sporten te krijgen, want sporten is goed voor iedereen’’, zegt Ellie Groot van Sport Fryslân, dat mede verantwoordelijk is voor de Olympiade. ,,Vooral voor mensen met een beperking is sporten erg belangrijk. Ze hebben vaak een achterstand in hun sociale contacten. Het samen sporten zorgt ervoor dat deze mensen uit hun sociale isolement komen. Sporten is daarom een goed middel om de integratie en acceptatie van mensen met een beperking te bevorderen.’’
De Olympiade wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden. De eerste editie vond plaats in 2004. Toen deden er ongeveer 600 sporters mee. Vanwege het succes werd besloten het evenement om de vier jaar terug te laten keren. En de Olympiade is groeiende. Mensen van buiten Fryslân komen inmiddels ook naar het evenement, dat ontstaan is vanuit een sponsorovereenkomst die Frysas met zorgverzekeraar De Friesland heeft.
Een jaarlijks evenement van de Olympiade maken is voorlopig niet haalbaar. ,,Het organiseren van het evenement is een hele klus, waarmee veel geld gemoeid is. Dat is voor ons niet elk jaar te realiseren’’, aldus Groot.
In veel opzichten heeft de Olympiade iets weg van de Olympische Spelen. Niet vreemd, want het sportevenement is gebaseerd op de Spelen. Zo begint de Olympiade eveneens met een openingsceremonie waarbij de atleten gezamenlijk de sporthal binnenkomen. Tevens wordt er een vlam ontstoken. Vervolgens verspreiden de atleten zich over de door hun gekozen sportactiviteiten. Groot: ,,De sportactiviteiten zijn verdeeld over vijf thema’s: bal- en racketsporten, zwemsport, dans en gymnastiek, outdoorsport en als laatste indoorsport. Elke ring in ons logo vertegenwoordigt dus een thema, net als bij de Olympische Spelen.’’
De deelnemende sporters zijn door zogenaamde DFO-ambassadeurs warm gemaakt voor de Olympiade. De ambassadeurs gingen hiervoor bij scholen en diverse instellingen op bezoek. Daarnaast hebben de ambassadeurs een beroep gedaan op hun netwerk. De bekendste ambassadeur is Foppe de Haan. De bondscoach van Jong Oranje was tevens de eerste ambassadeur van de Olympiade.
Naast de ambassadeurs is er een belangrijke rol voor de sponsoren weggelegd. Zo verzorgt een supermarktketen een lunch voor de sporters en neemt vervoersbedrijf Connexxion het vervoer van de sporters voor haar rekening. Rond drie uur begint het afsluitende programma van het evenement. De vlam wordt gedoofd en een Nederlandse artiest zal de Olympiade feestelijk afsluiten.
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties