De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Cultuurdonderdag, 8 mei 2008

Een spectaculaire ‘Evita’
GERRIT STULP
Het veel bekeken televisieprogramma Op zoek naar Evita heeft uiteindelijk een bijzonder talent opgeleverd. Brigitte Heitzer is sinds november vorig jaar te bewonderen als Evita in de gelijknamige musical van componist Andrew Lloyd Webber - bekend van onder andere Jesus Christ Superstar - en tekstdichter en liedjesschrijver Tim Rice. Gisteravond mochten we een imposante uitvoering van deze productie over de manipulatieve Eva Duarte beluisteren in De Harmonie in Leeuwarden. Joop van den Ende Theaterproducties heeft na twaalf jaar de musical op spectaculaire wijze opnieuw op de planken gebracht.
Het verhaal gaat over Evita, de Argentijnse Eva Duarte (Heitzer). Als onecht kind binnen een arme boerenfamilie heeft zij een moeilijke jeugd gehad. Met behulp van een tangozanger verhuist zij op vijftienjarige leeftijd naar Buenos Aires om haar droom als actrice te verwezenlijken. Als ze in 1944 kolonel Perón (Roberto de Groot) leert kennen verandert haar leven in één keer.
Eva weet het hart van Perón te winnen en twee jaar later wordt zij, als Perón president wordt, de First Lady. Door haar inzet voor het Argentijnse volk ziet men haar al snel als een heldin. Intussen lijkt er maar één iemand te zijn die haar handelswijze bekritiseert. Che (Stanley Burleson) laat zijn negatieve houding over Evita’s doen en laten duidelijk blijken.
Het decor van de musical is simpel gehouden, maar zeker modern. Daardoor geeft het hier en daar een kille sfeer en zorgt voor een vrijwel leeg toneel. Daarentegen zorgen de acteurs er met hun acteer- en zangkunst voor dat ze de aandacht van het publiek op hen vestigen. Hiermee laten ze zien dat decor uiteindelijk bijzaak is.
De tot voor kort onbekende Brigitte Heitzer weet op een buitengewone manier in de huid van de manipulatieve Evita te kruipen. Daarbij toont ze ook de schaduwzijde van Evita. Heitzer weet haar rol zo te vertolken, dat het publiek door de musical heen toch een bepaalde sympathie voor haar blijft voelen.
Als een rode draad door de musical heen voorziet Stanley Burleson in de rol van Che de acties
van Evita van commentaar. Veelal verwerkt in goed gezongen solo’s. Hij zorgt voor een verduidelijking van het verhaal en houdt de bezoekers tijdens de voorstelling bij de les.
Deze voorstelling geeft op een prachtige manier weer, hoe een plattelandsmeisje haar geluk wil beproeven in de grote stad en uiteindelijk uitgroeit tot een vrouw van het volk. Het mooie verhaal in combinatie met de voor velen herkenbare muziek zorgt voor een indrukwekkende opvoering. Uiteindelijk is het veel meer dan een lesje geschiedenis. Hulde.
Voorstelling: musical ‘Evita’
Plaats: De Harmonie, Leeuwarden
Belangstelling: uitverkocht
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties