De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiodonderdag, 8 mei 2008

Vroege Pinksteren hindert organisatie, maar het weer maakt veel goed
Lastige datum Elfstedentocht
Bolsward - De vroege datum van de Elfstedentocht op de fiets heeft het de organisatie dit jaar lastig gemaakt. De afgelopen maanden was het zelden mooi fietsweer, en dat drukte het aantal inschrijvingen. Ook de coördinatie met politie, gemeenten en vrijwilligers liep moeizamer dan anders.
,,De vroege Pinksteren breekt ons wat op”, zegt secretaris Wytze Franzen van de Friese Elfsteden Rijwieltocht. ,,We zijn er nu klaar voor, maar het is wel even trekken geweest in de voorbereiding. Je komt eigenlijk wat weken tekort.”
Rond de Pasen was het de organisatie al duidelijk dat de animo voor de tocht minder groot was dan voorgaande jaren. ,,Het was geen mooi fietsvoorjaar, en dat zie je terug in het aantal kaarten dat we versturen.” Veel mensen hebben nog maar nauwelijks trainingskilometers in de benen, en zien daarom af van de 240 kilometer lange tocht. Vorige week sloot de inschrijving en stond de teller op 14.800 kaarten. ,,Maar wie zich nu nog bij ons meldt in Bolsward, kan altijd een startkaart krijgen voor de laatste groepen.”
De vroege datum betekent ook dat de eerste vertrekkers in het donker hun weg moeten vinden, zegt Franzen. ,,Alle straatverlichting staat aan, maar het is wel even opletten, natuurlijk.”

Regelgeving

Ook zonder vroege Pinksteren wordt de organisatie van de tocht telkens ingewikkelder. ,,Dat heeft te maken met de regelgeving. Die wordt steeds scherper. We hebben de indruk dat gemeenten en instanties steeds meer met problemen komen, en niet met oplossingen”, zegt Franzen. Dat geldt ook voor de politie. ,,Door Koninginnedag, bevrijdingsdag en allerlei wielerkoersen kampt de politie met tekort aan menskracht. Dat merken we doordat ze ons nu vragen om onze vrijwilligers ook als verkeersregelaars in te zetten. Het lijkt mij goed als we eens gaan nadenken over een structurele oplossing voor dit soort dingen, want nu kun je bij niemand aankloppen en moet je het zelf oplossen.”
Het Dokkumer rayonhoofd Henk van der Leij heeft al jaren een vaste ploeg vrijwilligers die op bepaalde punten het verkeer regelt. ,,Dat loopt gesmeerd. Wel is nieuw dat ze een uurtje naar het politiebureau moeten voor een bijscholing. Maar de taakverdeling met de politie ligt hier al jaren vast.”
Van der Leij is opgetogen over het mooie weer dat wordt voorspeld. ,,Zonnig, en met een oostenwind. Met dat laatste zijn we hier altijd wel blij. Dan komt niet ineens een hele meute aangejakkerd met de westenwind in de rug vanaf Harlingen. Als ze wind tegen hebben gehad, is het wat meer gefaseerd, en dat is wel zo prettig voor onze stempelaars.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties