De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Sportzaterdag, 5 juli 2008

Traditioneel oefenduel tegen DTD markeert start van seizoen waarin gepresteerd móét worden
‘Het wordt deze keer juist wél wat met Cambuur’
GERARD BOS
Cornjum - Wie kent het niet? Dat gezegde dat het niks was, niks is en nooit wat zal worden met SC Cambuur-Leeuwarden. Maar de tijd van de kentering is gekomen. Daar vertrouwt althans de clubleiding op. De technische staf, de selectie en vele volgers evenzeer. Om over de supporters maar te zwijgen. Er is op alle fronten geloof in een goed seizoen van Cambuur, zoals dat er wel vaker was. Meestal echter alleen in Leeuwarden. Maar gezien de grondig versterkte spelersgroep, met bewezen toppers uit de eerste divisie, wordt Cambuur zelfs landelijk door kenners getipt als ploeg voor de bovenste regionen.
Een goed elftal op papier, het zegt niet alles. ,,Maar zo goed als dit jaar is het écht nog niet geweest de laatste paar seizoenen”, meent supporter Ferry, naar eigen zeggen seizoenkaarthouder door dik en dun. Hij knipoogt voorafgaand aan het oefenduel: ,,In voor- en tegenspoed, het is net als bij een huwelijk. Al hebben we alleen maar tegenspoed gehad. Maar een betere selectie dan dit had je als Cambuur zijnde niet kunnen krijgen. Het wordt heus nog wel eens wat. Dit seizoen namelijk.”
Samen met zo’n tweeduizend anderen kijkt hij naar het eerste oefenduel van Cambuur. Tegen DTD - traditiegetrouw de eerste opponent van de eerstedivisionist - kunnen de fans zich vergapen aan een hele batterij nieuwe toppers. Want dat etiket mag je mensen als Ruud ter Heide, Danny Guijt, Paul Beekmans, Michael Jansen en Nassir Maachi wel opplakken. Een ‘halve nieuweling’ is er ook: Rudy Jansen.
Die speelde afgelopen seizoen al bij Cambuur, maar het was lang onzeker of hij er ook deze jaargang bij zou zijn. Een huurovereenkomst met Excelsior kwam twee weken geleden alsnog van de grond en na het komende seizoen staat hij voor drie jaar in Leeuwarden onder contract. ,,Gelukkig maar”, zegt hij. ,,Want dit is een groep waarmee we heel wat kunnen bereiken.”
Toch wil Jansen na een weekje trainen en voordat er ook maar meer dan een oefenwedstrijd is gespeeld, niet te veel vooruit lopen op de zaken. ,,We hebben goede spelers, waarvan er veel nieuw zijn. Maa het heeft tijd nodig. Als we maar minimaal de nacompetitie halen, hoe maakt me niet uit.”
Paul Beekmans, één van de versterkingen en de eerste drie wedstrijden van het seizoen geschorst door een rode kaart in zijn laatste duel met FC Den Bosch, wil dat ook. Hij was de afgelopen jaren in Brabant ook niet anders gewend dan het bovenin meedraaien. ,,Dit is een goede selectie, met zo’n groep moet je gewoon in de top vijf kunnen eindigen. En misschien wel meer”, zei hij al.
Jansen is vooral benieuwd hoe snel Cambuur in het veld tot wasdom komt. Buiten de lijnen zit het met de vele nieuwe gezichten in de selectie wel goed, heeft hij gemerkt. ,,Het zijn goede jongens, het wordt een leuke groep. Na de eerste trainingen zijn we al meteen met een man of tien uit eten geweest. De sfeer is meteen goed. Dat moet ook zo blijven, ook als er straks maar elf kunnen spelen. Vorig jaar waren er jongens die nogal eens negatief gingen doen als ze er naast kwamen te staan. Dat helpt niet.”
De oefenwedstrijd is leuk voor de mensen langs de kant om de nieuwelingen te zien, voor de spelers om in de nieuwe samenstelling te acteren. Trainer Jurrie Koolhof begon tegen DTD in een systeem dat door kan gaan voor een 4-2-3-1-formatie ( de Nederlands elftal-variant). Met Van der Vlag op goal, achterin Dennis van der Ree, Sander Fischer, Rudy Jansen en Michael Jansen, met Erik Wegh en Beekmans als verdedigende middenvelders. Daarvoor speelden Anco Jansen, Sandor van der Heide en Nassir Maachi, met als diepe spits Ruud ter Heide.
Na rust wisselde Koolhof nogal. Toen stond het 5-0 door treffers van Rudy Jansen, Beekmans Ter Heide en tweemaal Van der Heide. Na rust scoorden ook nog Marc Mboua en Rachid El Khalifi. Hoogstaand was het allemaal niet. Maar dat hoeft ook (nog) niet. Als dat maar wel zo is wanneer het er vanaf 8 augustus écht om gaat. Aan optimisme geen gebrek. En dit keer is het zowaar op voorhand eens gerechtvaardigd optimisme.
Cambuur Leeuwarden gaat dit seizoen voor de prijzen. De eerste oefenwedstrijd tegen DTD is nog niet echt een graadmeter. Foto: Marchje Andringa

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties