De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Regiozaterdag, 5 juli 2008

Brabanders Reninca Boekholt en Huub van der Meeren runnen bed & breakfast in Paesens-Moddergat
.
‘Fries worden we niet, maar we zijn hier wel thuis’

Een kamer op de boerderij, een comfortabel plekje op een woonboot of een knusse zolder in een alledaagse woning. Bijzonder zijn ze allemaal, de tientallen Bêd en Brochjes die Fryslân rijk is. Het Friesch Dagblad gaat deze zomer op zoek naar het verhaal erachter. Vandaag: Lytshuis Zilver in Paesens-Moddergat.

ANNEKE VISSER
Paesens-Moddergat - ,,Ga je ons verlaten?” In de deuropening van hun verbouwde boerderij aan de Mounewei in Paesens-Moddergat zeggen Huub van der Meeren (57) en Reninca Boekholt (54) een gast gedag. ,,Lekker rustig, hier”, laat de vrouw weten. ,,Ik heb net nog even heerlijk buiten gezeten. Wat een mooie luchten, zeg.”
Even later arriveren de volgende bezoekers. Een complete familie uit de Verenigde Staten, die de bed en breakfast van het paar een week lang komt bezetten. ,,Er woont familie van ze in de buurt”, vertelt Boekholt. ,,Ze zijn hier geloof ik om het huwelijksjubileum van hun grootouders te vieren.”
Al pratende legt ze lopers op de tafels in de ontbijtruimte. Grote dwarsbalken en de geeltjes op de grond herinneren aan de oorspronkelijke bestemming van het pand. Bijna honderd jaar lang was de stolpboerderij - recht tegenover molen De Hond - eigendom van de Paesumer boerenfamilie De Jong. Zeven jaar geleden besloten Boekholt en Van der Meeren, geboren en getogen Brabanders, tot aankoop van het pand over te gaan.
,,Huub verhuist nooit”, hadden hun plaatsgenoten in Veldhoven altijd bij hoog en bij laag beweerd. Ze kregen ongelijk. Van der Meeren verkocht zijn autoschadebedrijf; Boekholt gaf haar baan als reisadviseur op. Ze waren het wonen in het almaar drukker wordende Veldhoven zat. Na een forse verbouwing die twee jaar duurde, was de boerderij die Age de Jong - alias Age Oorlog - in 1910 in Paesens bouwde, omgetoverd tot een comfortabele bed en breakfast.

Niet goedkoop

De naam Bêd en Brochje - geregistreerd door leden van de gelijknamige Friese vereniging - mag hun Lytshuis Zilver niet dragen. De prijzen die de Brabanders hanteren voor de verhuur van hun vier kamers, liggen fors hoger dan de bovengrens van die club. Eén nacht logeren in de compleet verbouwde boerderij kost 97 euro, voor 2 personen, met ontbijt en gebruik van fietsen. Goedkoop is dat niet, dat geeft het stel meteen toe. Maar klachten krijgen ze er nauwelijks over. Sinds de opening in 2004 zitten de kamers geregeld allemaal vol. Een jaar al later werd de boerderij uitgeroepen tot beste Bed en Breakfast van Nederland.
Dat het goed zou lopen, had Boekholt eigenlijk niet anders verwacht. Als reisadviseur deed ze jarenlang niets anders dan aanvoelen wat de toerist wil. En Paesens-Moddergat is precies wat een bepaalde groep toeristen wil, zegt ze. ,,Mensen komen hier voor de rust, de ruimte en het authentieke. Gaasterland is ook mooi, maar daar zit het zo vol.” Vooral de Friese bezoekers uit andere delen van de provincie zijn vaak verbaasd over de mogelijkheden die in en rond het dorp zijn, vertelt ze. ,,Ze denken dat er boven Dokkum helemaal niets meer is. Maar je kunt hier van alles. Bijvoorbeeld naar museum ’t Fiskershúske hier in het dorp, wandelen in het Lauwersmeergebied, een dagje naar Schiermonnikoog of het wad op.”
Gasten die de molen aan de overkant van de weg willen bekijken, kunnen zich sinds kort bij Van der Meeren melden. ,,Ik ben vrijwillig molenaar in opleiding geworden”, vertelt hij. ,,De molenaar hier wordt ouder. Hij draaide de molen nauwelijks meer. Dat vond ik zo jammer. Het is zo’n beeldbepalend gebouw hier in het dorp.”
De kamers in de boerderij, met in totaal zeventien bedden, dragen alle vier een naam die herinnert aan de oorspronkelijke functie: buthûs, potershok, terskhûs en skuorke. De aardappelkistjes van de familie De Jong fungeren als koffietafeltje. En in één van de kamers ligt op het moderne toilet het deksel van het oude húske.
Het woonhuis is vooralsnog intact gebleven - al was dat niet helemaal de bedoeling. In het voorste gedeelte van de boerderij wonen van Van der Meeren en Boekholt zelf. ,,Nou ja, bivakkeren is een beter woord”, zegt Boekholt lachend. ,,We komen er maar niet aan toe om het woonhuis op te knappen. Het washok is klaar en de badkamer half af. Maar daar is het wel mee gezegd.”
Met de hulp van twee vakantiekrachten uit het dorp moet het deze zomer iets rustiger worden voor het paar. Naast het ontvangen en informeren van gasten, doen ze doorgaans de complete huishouding zelf. Van der Meeren kwam de afgelopen maanden nauwelijks aan extra werk toe. Hij was projectleider voor het theater Oer de Seedyk, dat in juni werd opgevoerd.

Integratie

Hoewel hij zich naar eigen zeggen wel wat verkeken heeft op het werk dat dit project met zich mee bracht, heeft hij er zeker geen spijt van. Betrokkenheid bij alles wat speelt in het dorp maakt het wonen in Paesens-Moddergat heel aangenaam, is de ervaring van het stel. Boekholts bestuursfunctie in Dorpsbelang en het feit dat het stel tijdens de verbouwing veel gebruik heeft gemaakt van de diensten van de Paesumers, heeft hun integratie flink versneld - daar zijn ze van overtuigd.
,,Als de mensen hier spreken over niet-Friezen, hebben ze het vaak over ‘die Hollanders’”, zegt Van der Meeren lachend. ,,Wij worden nu al ‘die Brabanders’ genoemd, dus dat gaat de goede kant op!” Na de Friese les verstaat het stel de taal inmiddels goed, maar aan het spreken wagen ze zich nog nauwelijks. ,,Fries zullen we nooit worden. Maar we voelen ons hier wel thuis.”
.
Lytshuis Zilver
Mounewei 1, Paesens
Aantal kamers: 4
Aantal bedden: 17
Website: www.lytshuiszilver.nl
www.museummoddergat.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties