De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Regiozaterdag, 5 juli 2008

Bedenkingen bij kabinetsbesluit
Brandweer gaat minder controleren
Dokkum - De brandweer hoeft bij nieuwbouw vanaf 1 oktober vaak niet meer te controleren op brandveiligheid. Dat heeft het kabinet gisteren besloten. Commandant Henk van der Veen van brandweer Noordoost-Fryslân is niet blij met het besluit om de controles te schrappen. ,,Liever van tevoren controleren dan achteraf branden moeten blussen.”
Van der Veen is bang voor de brandveiligheid van nieuwbouw van bijvoorbeeld dorpshuizen. Die hoeven vanaf 1 oktober geen gebruiksvergunning meer te hebben die aan brandveiligheid is gekoppeld. De brandweer controleert nu nog van tevoren bij alle nieuwbouw of die voldoet aan alle brandveiligheidseisen. Dat zal vanaf 1 oktober een stuk minder gebeuren, zo heeft het kabinet bepaald.
Een gebruiksvergunning is alleen nog nodig voor de meest risicovolle gebouwen, waar veel kwetsbare mensen bij elkaar zijn. Het gaat dan om bijvoorbeeld kinderdagverblijven met meer dan tien kinderen, basisscholen en hotels en tehuizen met meer dan tien bedden.”

Meldplicht

Dat betekent niet dat de eisen voor brandveiligheid in andere gevallen vervallen. Het verschil is dat de brandweer niet meer van tevoren komt kijken of het gebouw aan die eisen voldoet. In plaats daarvan heeft de eigenaar de plicht te melden dat hij zelf heeft vastgesteld dat hij aan alle eisen voldoet. Het kabinet vindt die melding genoeg, omdat de eigenaar daarmee zelf verantwoordelijk is voor de brandveligheid.
Van der Veen heeft zijn twijfels bij deze benadering. ,,Dit besluit heeft in onze ogen een grote schaduwkant. Ik heb er moeite mee dat we sommige gebouwen, zoals dorpshuizen, niet meer vooraf moeten controleren.” De brandweer denkt na over na hoe het kabinetsbesluit in de praktijk gebracht gaat worden. ,,Wellicht gaan we door middel van steekproeven toch even kijken of de eigenaren van gebouwen aan de eisen hebben voldaan. In de herfst zullen we beleidsvoorstellen naar de gemeenten sturen. Dan willen we uitgedokterd hebben hoe we dit het beste aan kunnen pakken.”
Een andere oplossing is eigenaren actief wijzen op de regels. ,,Natuurlijk moet de eigenaar de melding zelf doen, maar misschien kunnen wij als we weten dat iemand iets bouwt, even een briefje sturen om de eigenaar op brandveiligheid te attenderen.”

Minder regels

Waar Van der Veen bedenkingen heeft, zullen bedrijven het kabinetsbesluit met gejuich ontvangen. Omdat bedrijven veel minder administratieve lasten krijgen en minder geld kwijt zijn aan leges voor een vergunning, scheelt dat volgens het kabinet 32,6 miljoen euro per jaar.
Een ander gevolg van het besluit is dat de eisen voor brandveiligheid in het hele land gelijk worden. Nu hebben gemeenten nog verschillende eisen. Die zullen vanaf 1 oktober gelijkgetrokken worden. Bestaande gebruiksvergunningen blijven overigens gewoon van kracht.
De enige verandering voor bestaande vergunninghouders zit in de mobiele brandblussers. Die worden nog maar eens in de twee jaar gecontroleerd, in plaats van een keer in het jaar.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties