De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiodonderdag, 24 juli 2008

Belgen in de hoofdrol op Jouster Boerebrulloft
Joure - Het liefst waren de Belgen Rony Verdonck (59) en Denise van Gestel (46) ook echt getrouwd in Joure, maar dat staat de Nederlandse wet niet toe. In de 54ste aflevering vertolkte gisteren voor het eerst een buitenlands paar de hoofdrol in de nagespeelde traditionele Boerebrulloft. De bruiloft wordt altijd gehouden in de stijl van halverwege de negentiende eeuw.
,,Wij zijn via het Friesch Paarden-Stamboek al 22 jaren bekend met alle culturele activiteiten rond het Friese paard, en wij vinden het prachtig hoe dat bij jullie in stand gehouden en gewaardeerd wordt”, vertelt Verdonck. ,,Toen de gelegenheid zich voordeed, wilden wij daarom maar wat graag voor het hele gebeuren gaan, met alles erop en eraan. Maar helaas laat de Nederlandse wet dat niet toe. Daarvoor moest een van ons beiden een Nederlands paspoort hebben en dat is niet het geval, ofschoon wij op slechts tien kilometer van de grens wonen.”
De laatste jaren was het gebruikelijk dat het stel dat de Boerebrulloft naspeelde daarbij ook daadwerkelijk in de echt trad, maar dat zat er dit jaar dus niet in. De inwoners van Rijkevorsel zijn een paar dagen geleden in eigen land alvast stilletjes voor de wet getrouwd, om het gisteren in Joure groots te vieren met zo’n 180 vrienden, familie, bekenden en alle leden van het kruisschuttersgilde waarvan Verdonck lid is.
Eigen paarden Verdonck en Van Gestel, die elkaar vijf jaar kennen, namen hun eigen twee Friese paarden en sjees mee voor de ‘brulloft’, een derde paard ging mee als ‘reserve’. De 23-jarige stermerrie Jincke, als enter gekocht bij Jentje Plantinga uit Eastermar. ,,Nog steeds een dijk van een paard, afstammeling van Wypke en de Wessel-modelmerrie Simkje.” En Loeske II fan de smederij, een vijfjarige stermerrie die hij zelf gefokt heeft uit een Tsjomme-merrie, met Jasper als vader. De grootmoeder van Loeske II, Loeske, komt uit de stal van Fedse Veldstra uit Joure. Zij is echter gestolen uit de stal van Verdonck, samen met een stermerrie. ,,Helaas, dat is nu tien jaar geleden.”
Kalken pijp Na het jawoord bood de bruid volgens traditie de versierde kalken pijp aan haar bruidegom aan. Zij stak de Heerenbaai in de pijp aan en haar man kon roken. Dit huwelijksritueel was al in de achttiende eeuw een teken van gedienstigheid. Honderden genodigden, toeristen en andere geďnteresseerden schoven vervolgens in park Heremastate aan voor het bruiloftsmaal met brandewijn en rozijnen en ‘prom en bôle’. Ook de nieuwe Commissaris van de Koningin Jorritsma en zijn vrouw waren - gekleed in historische kledij - van de partij.
De rest van de middag bleef het feest in de Midstraat met een harddraverij op ongezadelde paarden om een zilveren karwats, een ringrijderij om een gouden zweep en een optocht met oldtimers.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties