De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiodonderdag, 24 juli 2008

Jongeren melden zich ook vaker
Helft van de volwassenen is vrijwilliger

Leeuwarden - Bijna de helft van alle Nederlandse volwassenen is actief als vrijwilliger. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren bekendmaakte. Toch hebben volgens het CBS veel organisaties moeite om hun onbetaalde functies ingevuld te krijgen, vooral als het gaat om structurele inzet, bijvoorbeeld in een bestuur. Friese vrijwilligerscentrales herkennen die trend niet.

Vorig jaar deden 5,6 miljoen Nederlanders van achttien jaar en ouder vrijwilligerswerk. Dat komt overeen met 44 procent van de volwassen bevolking. Mannen en vrouwen doen even vaak vrijwilligerswerk, al zetten zij zich wel voor andere soorten organisaties in. Mannen maken vooral tijd vrij voor sportverenigingen, kerken en moskeeën. Vrouwen kiezen eerder voor werk op scholen of in de verzorging.
Het grootste aandeel vrijwilligers is te vinden onder 35- tot 44-jarigen. Verder blijkt uit het onderzoek dat bewoners van het platteland vaker als vrijwilliger actief zijn dan stedelingen. Ook doen hoger opgeleiden meer en vaker charitatief werk dan lager opgeleiden.
Ondanks het hoge percentage mensen dat zegt vrijwilligerswerk te doen, klagen veel organisaties dat zij maar moeilijk aan mensen kunnen komen. ,,Die zoeken vaak vrijwilligers die bijvoorbeeld een vaste dag in de week komen’’, aldus een woordvoerder van het CBS. Er heerst een ‘losse klussencultuur’: voor eenmalige projecten zijn genoeg mensen te porren, omdat ze daar tenminste niet maanden- of jarenlang aan vast zitten.
Volgens Jan van Daalen van de Vrijwilligerscentrale (VWC) Sneek valt het in elk geval in de Zuidwesthoek van Fryslân reuze mee met die losse klussencultuur. ,,Als ik het moet inschatten is 70 procent van de vacatures die wij invullen structureel.”
Twee jaar geleden heeft de centrale wel de deelnemende organisaties aangespoord om ook eens concrete, losse projecten in te leveren als vacature: het eenmalig bouwen van een website bijvoorbeeld. ,,Toen was daar ook wel vraag naar van vrijwilligers”, zegt Van Daalen. ,,Dan zeiden ze ‘Ik wil mijn kennis inzetten, maar me niet langdurig vastleggen’. Maar inmiddels willen ze zich best weer voor een paar jaar binden.”
Dat merkt ook Anneke Hijman van de VWC in Leeuwarden. ,,We krijgen alle functies wel ingevuld. Bestuursklussen blijven wel het langst hangen, maar binnen een paar maanden komt er toch wel iemand voor. Wat we wel vaak zien is dat mensen na één bestuurstermijn voor een andere uitdaging kiezen. Het komt nauwelijks meer voor dat iemand twintig jaar in één functie actief blijft.”
Mark Molenaar van Movisie, een kennisorganisatie voor maatschappelijke ontwikkeling, tekent daarbij aan dat dit erg verschilt per organisatie. ,,Het ene doel spreekt meer mensen aan het de andere en vindt dan ook gemakkelijker vrijwilligers.”
Movisie zelf kwam dinsdag naar buiten met een onderzoek waaruit blijkt dat vooral senioren steeds minder beschikbaar zijn voor vrijwilligerswerk. Jan van Daalen herkent dat. ,,Daarom vind ik het zo bemoedigend dat steeds meer jongeren zich bij ons melden. Die hebben dan vanuit school een maatschappelijke stage gedaan en ontdekken dan dat ze het eigenlijk heel leuk vinden om vrijwilliger te zijn.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties