De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Economiemaandag, 4 augustus 2008

Detailhandel: VWA maakt veel blunders
Amsterdam - De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) stuurt deze week een gepeperde brief aan minister Klink (Volksgezondheid) over het werk van de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA). Volgens de RND zou de overheidsinstantie regelmatig blunderen door consumentenproducten af te keuren die achteraf wel in orde blijken te zijn. De Nederlandse detailhandel wil daarom dat de werkzaamheden van de controledienst grondig worden doorgelicht.
Een zegsvrouw van RND heeft een bericht hierover in De Telegraaf eergisteren bevestigd. De VWA zou vooral veel fouten maken bij het controleren van de veiligheid van producten. De RND stelt hierover de afgelopen maanden steeds meer klachten van winkeliers te hebben ontvangen.
,,De VWA lijkt soms maar wat aan te rommelen”, stelt zegsvrouw Linda Herkemij van de RND. ,,Voor een autoriteit lijken ze soms opvallend weinig deskundig te zijn.”
De Warenautoriteit haalde volgens de organisatie de afgelopen maanden diverse producten uit de handel die later gewoon veilig bleken te zijn. ,,Zo’n afkeuring betekent voor ondernemers een strop van tienduizenden euro’s.”
Recent werd onder meer kleding onterecht afgekeurd die brandgevaarlijk zou zijn en verwijderde de VWA een kinderservies uit de winkels omdat deze niet aan de normen zou voldoen.
De VWA stelt in een reactie erg verrast te zijn door de kritiek. ,,Winkeliers die het niet eens zijn met een besluit, kunnen naar de commissie van beroep stappen om de beslissing aan te vechten”, meldt een zegsvrouw. Volgens haar is het aantal bezwaren de afgelopen maanden niet opvallend toegenomen. Bovendien vindt de VWA het ,,zeer curieus” dat de brief al in de krant verschijnt voordat hij überhaupt verzonden is.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties