De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Regiomaandag, 4 augustus 2008

Elke dag andere winnaar in A-klasse; Jelle Talsma kampioen in B, Kees Jonker in C
Tony Brundel verovert zijn vierde IFKS-titel

Lemmer - Voor de vierde maal in zijn carričre is recreatie-ondernemer Tony Brundel uit Gaastmeer kampioen in de A-klasse van de IFKS geworden. Hij stuurde in de finale bij Lemmer zijn Lytse Lies als tweede over de streep, achter Henk Regts van de Ut en Thśs uit Heerenveen. Jacob Huisman van de Ut ’e Striid uit Franeker, die voor Kollum zeilt, eindigde als derde. Huisman werd tweede in het klassement, voor Siebo Zijsling van de Striidber uit IJlst.

RUURD WALINGA
Het was op de slotdag reuze spannend in de top en de kelder van het klassement. Vanwege de spanning was er tot tweemaal toe een massaal valse start in de Lemster baai. Toen de schepen eindelijk goed weg waren, had Henk Regts verreweg de beste start. Hij zou als eerste de eerste bovenste ton ver in het IJsselmeer ronden en zijn koppositie niet meer prijsgeven. Daarmee paste zijn overwinning precies in het wedstrijdbeeld van dit seizoen. Alle zeven wedstrijden werden gewonnen door schippers die als eerste bij de eerste bovenwindse boei waren. Elke wedstrijd was er bovendien een andere winnaar.
Hoewel de finale ongemeen spannend was, was die voor het publiek helaas nauwelijks te volgen, omdat de hoogste boei ver ‘op zee’ lag.
Voor Regts, die het hele seizoen onopvallend in de suptop had gezeild, was de zege een mooie opsteker op de slotdag. Kans op de titel had de Feanster niet meer. Jacob Huisman wel en daarom zeilde hij fanatiek naar voren. Na het eerste kruisrak na de start zag hij een gaatje bij de ton, toen de reeds gedegradeerde Robert de Jong van de Frisia uit Lemmer klassementsleider Tony Brundel tot een brede slag om de ton dwong.
Brundel meende dat Huisman in overtreding was en hees de protestvlag. ,,Ik moest van Tony een rondje maken. Ik zei: dat doen we vanavond wel’’, reageerde Huisman die zelfbewust doorvoer. Brundel vroeg de andere klassementsleider Siebo Zijsling van de Striidber uit IJlst, die in de buurt lag, om te getuigen. Op dat moment voer Huisman op een tweede plek en dus in kampioenspositie. Later in de driehoeksroute pakte Brundel Huisman.
Vlak voor de finish, toen duidelijk werd dat Brundel de titel had veroverd, haalde de Gaastmeerder de rode vlag uit het want. ,,Je wilt dan het feest in en niet meer naar de jurykamer’’, verklaarde Brundel. Zijsling was geėrgerd over deze actie. ,,Hy freget my earst om te getugen tsjin Jacob en letter hellet hy de flagge derśt. Foar śs is it hjoed in soere apel. Sa ticht by it kampioenskip en wer net’’, aldus Zijsling.
Zure appels waren er ook voor Jappie Bandstra van de Lonneke uit Stavoren en Lolle Schakel van De Yde uit Parrega. Zij degradeerden met Robert de Jong naar de B-klasse. De Jong en Bandstra waren afgelopen jaar net gepromoveerd. Schakel had zijn degradatie mede te wijten aan een ongelukkige bakboord-stuurboordfout met Delmer Los van de Eelkje II uit Elahuizen. Los verliet wel schuldbewust de wedstrijd, maar Schakel bleef in de achterhoede zeilen.
Scheepsbouwer Jelle Talsma van de Jonge Jan uit Warten deed wat hij vorig jaar al beloofd had; vanuit de C-klasse meteen promoveren naar de A. Hetzelfde huzarenstukje haalde Geale Tadema van It Doarp Eastermar uit. De andere promovendus is Henk Keizer van de Singelier uit Stavoren. Talsma verzamelde in totaal 11,8 punten, Tadema 16,7 en Keizer 23,8. Op de slotdag was de zege voor Keizer voor Talsma en Kees Riezebos van de Nooit Volmaakt uit Hindeloopen. De degradanten zijn: Merward Syperda van de Zeldenrust uit Gaastmeer, Floris Bottema van de Harmonie uit Bolsward en Johannes de Vries van de Gerrit de Vries uit Sneek.
In de C-klasse ging het erom welke Jonker als eerste zou finishen. Dat werd Kees van de Driuwpolle uit Woudsend. Ondanks een matige voorbereiding werd hij met 8,7 punten kampioen. Vorig jaar was hij nog kampioen van de kleine A geworden. Erik Jonker van de Jonge Rein uit Wytgaard werd tweede in de finale en eveneens in het eindklassement met 9,7 punten. In de finale werd debutant Sjoerd Jan Rijpkema uit Langweer met de Swan fan Donia derde. Het brons in het klassement ging naar de nieuwe schipper op de Lege Wālden: Willem Prins uit Warns met 24 punten.
In de A-klasse van de kleine skūtsjes kon Catrienus Herrema van de Engelina Smeltekop uit Earnewāld de titel alleen nog maar ontgaan als hij een protest zou verliezen. En dat scenario werd bijna bewaarheid toen hij in het vaarwater kwam van Harold Veenema van de Hoop op Welvaart uit Sneek.
De Snekers trokken de protestvlag en om te voorkomen dat het protest werd toegewezen, verliet het kampioensskūtsje de finale. Zo won Herrema (7,6 punten) zonder te zeilen de titel in de A-klein. Zijn enige concurrent, plaatsgenoot Sjoerd Kleinhuis van de Lytse Earnewāldster won de laatste wedstrijd en werd tweede in het klassement (8,7).
Verder waren er voor het eerst podiumplaatsen voor Quirijn Kuiper van De tiid sil it leare uit Heeg, die tweede werd, en Pieter Jansma van de Twa Famkes uit Drachten, die als derde over de streep kwam. In het klassement werd debutant André Wiersma met 24 punten heel knap derde. Hij komt officieel uit Oudega (Sm), hoewel hij vlak bij Earnewāld woont. Wiersma kocht het oude skūtsje van Age Veldboom en verlengde het met anderhalve meter tot ruim zeventien meter. In de laatste wedstrijd wist Wiersma Eelke Boersma uit Earnewāld van de Hoop op Zegen uit Leeuwarden van de derde plaats te verstoten. Gistermiddag werden alle Earnewāldster schippers gehuldigd bij het skūtsjemuseum.
Uitslag
1 Henk Regts; 2 Tony Brundel; 3 Jacob Huisman; 4 Siebo Zijsling; 5 Michiel Kalsbeek; 6 Walter de Vries; 7 Sieb Meijer; 8 Eelke Dijkstra; 9 Robert de Jong; 10 Martin Vlasbloem; 11 Siete Meeter; 12 Jeroen de Vos; 13 Peter de Koe; 14 Lolle Schakel; 15 Jappie Bandstra; 16 Delmer Los (niet gefinisht).
Eindklassement:
1 Brundel 20,9; 2 Huisman, 22; 3 Zijsling, 22,9; 4 Regts, 25,9; 5 De Vries, 28,9; 6 Kalsbeek, 34,9; 7 Los, 39,9; 8 Meijer, 41; 9 De Koe, 49,9; 10 Vlasbloem, 52; 11 Meeter, 53; 12 Dijkstra, 55; 13 De Vos, 69; 14 Schakel, 72; 15 Bandstra, 74; De Jong, 82.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties