De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Sportmaandag, 4 augustus 2008

Damesvoetballers uit Sexbierum meten zich met internationale clubs
AVC leert op eigen toernooi

Sexbierum - De dames van voetbalclub AVC Sexbierum zijn dit weekeinde een ervaring rijker geworden na het derde AVC International Tournament. De eersteklasser zag onder meer profclubs Hamburger SV, Watford, sc Heerenveen en AZ verschijnen. AVC deed niet mee om de prijzen, maar bood dapper tegenstand aan het Duitse HSV, titelverdediger en winnaar.

ERNST SLAGTER
Trainer Tjamme Valk zag zijn ploeg met slechts 1-0 verliezen van HSV. ,,En we hebben bovendien goed gespeeld. Natuurlijk, we waren niet vaak in balbezit. Maar HSV was altijd één van de sterkste Duitse clubs. We hebben compact gevoetbald en HSV heel lang van een doelpunt weten af te houden. Daar ben ik heel blij mee.”
De Duitsers deden het de afgelopen jaren altijd goed in hun competitie, maar vorig seizoen werd de selectie drastisch vernieuwd en vooral verjongd. Dat resulteerde erin dat de ploeg degradatie ternauwernood wist af te wenden. ,,Maar die meiden trainen nog steeds zes keer per week. Het blijft een heel goede ploeg, ook al ging het vorig seizoen wat minder. Het is een fantastische ervaring voor mijn ploeg om tegen hen te spelen.”
Ook van het Belgische DVC, uitkomend in de hoogste klasse van het Belgische voetbal, werd er verloren in de eerste wedstrijd. ,,Toen speelden we nog niet goed”, bekende Valk. ,,Maar je zag in de wedstrijden erna dat we snel leren. We steken ontzettend veel op in korte tijd. Dat heeft niet alleen te maken met ervaring, maar ook met het omgaan met andere speelstijlen.”
Valk haalde ook speelsters uit het tweede erbij, om die te laten ruiken aan het grote werk voor in totaal een kleine 1000 toeschouwers. Watford viel de oefenmeester in positieve zin op. De jonge Engelse ploeg legde veel strijd op de mat, terwijl ze een reis van dertien uur nog in de benen hadden.
,,En toch gingen ze, nadat ze pas een uur gearriveerd waren, meteen vol aan de bak. Ze waren ontzettend snel in de omschakeling. En dat terwijl sommige meisjes in dat team pas veertien of vijftien jaar oud waren. Dat heeft me behoorlijk verbaasd.” Watford speelde in de halve finale tegen HSV. De Duitsers kwamen al snel op een 2-0 voorsprong, maar Watford toonde zijn veerkracht.
De eilandbewoonsters kwamen terug tot 2-1, waarna HSV de marge terugbracht tot twee. Watford maakte echter nogmaals de aansluitingstreffer, maar die bleek niet genoeg. In de troostfinale werd de Engelse ploeg uitgeschakeld door sc Heerenveen, dat na de 1-1 stand na reguliere speeltijd de sterkste bleek in de strafschoppenserie.
Heerenveen kwam in de halve finale tekort tegen landskampioen AZ, hoewel de Alkmaarders eveneens strafschoppen nodig hadden om de Friezen een halt toe te roepen. AZ-doelvrouw Loes Geurts ontpopte zich tot uitblinker door twee Friese strafschoppen te keren. De Noord-Hollanders werden in de finale echter geklopt door HSV. Het bleef 0-0 en strafschoppen boden uitkomst voor de Duitsers.
Valk zag echter een positieve ontwikkeling. ,,Dit was een echte test voor AZ en Heerenveen, die vorig seizoen voor het eerst op professioneel niveau speelden. Nu kregen ze de kans zich te meten met andere Europese damesploegen. Ze hebben die test goed doorstaan. De eredivisie voor vrouwen heeft zijn vruchten afgeworpen.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties