De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiomaandag, 4 augustus 2008

Windhoos verwoest loonbedrijf
Trillend als een espenblad onder tafel
Lutjegast - Om kwart voor zeven gisteravond werd het ineens aardedonker buiten. Jelien Beute (20) dacht dat ze in een film beland was. ,,Ik dacht: wat is dít?”
Ze keek naar buiten en zag bomen en schapen door de lucht vliegen. Even later zag ze op een meter of driehonderd een gigantische slurf recht op hun huis afkomen. ,,Steeds dichterbij kwam ’ie, en toen hij bij het huis van de buren kwam, zag ik dat de schuren gewoon in de lucht werd gezogen. Daar was in één klap niks meer van over.”
Jelien dook met haar twee broertjes van zestien onder de tafel in de woonkamer. Ze had nog de tegenwoordigheid van geest om een telefoon mee te nemen en haar ouders te bellen. Moeder Renske Beute: ,,Ik was met mijn man Harm uit eten in Leek. We zaten net toen Jelien belde. Ik geloofde het eerst niet. Maar toen zijn we hals-over-kop teruggereden. De wegen waren nauwelijks begaanbaar. Mijn man is door het land naar huis gerend, en ik ben met de auto onder begeleiding van de brandweer over de weg gegaan. We hadden onze werknemers op de hoogte gesteld; die waren er nog eerder dan wij.”
Jelien: ,,Nadat we onze ouders hadden gebeld, pakten we elkaar stevig beet onder de tafel, en wachtten af. We zagen door het raam de bomen rondvliegen. Een heel angstig moment was dat.”
Toen de wind wat ging liggen, bleek dat de achterzijde van het huis totaal verwoest was. De schuren van het loonbedrijf van Harm Beute waren weg. Jelien: ,,Gelukkig is het woongedeelte, waar wij zaten, gespaard gebleven. Maar buiten leek het wel een oorlogsgebied: dakplaten, bomen, er lag van alles. De hulpdiensten deden er drie kwartier over voordat ze door de ravage heen ons huis konden bereiken.”
Haar slaapkamer was ook een bende. ,,Het dak was eraf, dus mijn kamer lag helemaal bloot. De spulletjes die er nog over waren, lagen allemaal door elkaar heen.”
Vannacht heeft Jelien bij haar grootouders doorgebracht. Van slapen is niet veel gekomen. ,,Ik ben goed geschrokken.”
Volgens Renske is er niks over van het loonbedrijf. De schuren zijn (nagenoeg) ingestort, maar de tractoren zijn tijdig overgebracht naar een loods in de buurt.
De windhoos was over de Eesterweg uit Doezum naar Lutjegast getrokken. Hij vervolgde zijn weg richting Grijpskerk, maar daar aangekomen was de wind dusdanig in kracht afgenomen dat er van grote schade geen sprake meer was.

Weinig gemerkt

Op plaatsen in de buurt waar de slurf niet heeft huisgehouden, hebben mensen er weinig van gemerkt. Ria Tjoelker was thuis aan de Terpstrastraat in Doezum, maar heeft geen erg in de windhoos gehad. ,,Het regende wel flink, maar die windhoos is gewoon bij ons achterlangs gegaan. Merkwaardig dat je er nauwelijks iets van merkt als zo’n ding langs je heen gaat.”
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties