De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Sportmaandag, 4 augustus 2008

Schotse Premier Leagueclub geen partij voor Friezen
Heerenveen raakt tegen Falkirk aardig op schot
BERT KALTEREN
Buitenpost - De training begint bij sc Heerenveen langzaam maar zeker vruchten af te werpen. Afgelopen week lag de nadruk op de tactische training en tot tevredenheid constateerde Trond Sollied in het duel tegen Falkirk FC dat er schot in zit en zijn ploeg op schot raakt. De middenmoter van de Schotse Premier League was zaterdagavond geen partij voor de Friese ploeg.
Voor de tweede keer op rij hield Heerenveen zaterdagavond op sportpark De Swadde in Buitenpost de nul. Nadat de ploeg van Sollied in acht dagen tijd tien tegentreffers incasseerde, hoefde Rob van Dijk (Brian Vandenbussche was nog geschorst) opnieuw niet de gang naar het net te maken. ,,Dat is goed voor het vertrouwen van de defensie”, vond de Noorse oefenmeester, die zowel in voor- als tegenspoed niet te hard van stapel wenst te lopen.
Toch was Sollied na het duel tegen Falkirk tevreden over de prestaties van zijn manschappen. ,,Ondanks het feit dat we vier of vijf nieuwe spelers hebben, staat de organisatie. We hebben afgelopen week voor het eerst tactisch getraind en het is belangrijk dat we in de wedstrijd terugzien, waarop we trainen. Er staat een collectief, maar we moeten niet blind op resultaat spelen, want we zitten nog steeds in de voorbereiding.”
Falkirk was een aardige graadmeter voor de Friese ploeg. De Schotse ploeg won afgelopen seizoen de degradatiepoule van de premier league en eindigde daarmee als zevende van de twaalf ploegen. Heerenveen vormde het sluitstuk van het trainingskamp van ‘The Bairns’ in Nederland. Het was derhalve de laatste testcase voor de Schotse ploeg, die zaterdag Glasgow Rangers op bezoek krijgt.
Heerenveen speelde heel energiek. In een vroeg stadium forchecken en over het gehele veld druk op de bal. ,,Zonder bal speelden we goed, maar aan de bal moeten we nog meer progressie maken”, vond Sollied. Verdedigend oogde het heel solide met Kristian Bak Nielsen en Milan Kopic in het hart van de defensie en Goran Popov en Michel Breuer op de vleugels. De laatste opereerde na rust centraal (voor Bak Nielsen), waardoor Daryl Janmaat zijn eerste speelminuten kreeg in het shirt van Heerenveen.
De negentienjarige Hagenaar maakte een goede indruk. Hij is een krachtige speler en durfde zich in zijn eerste optreden al aanvallend te etaleren. ,,Een groot talent”, vond Sollied. ,,Het gaat net even wat sneller dan bij Den Haag, maar het ging aardig. Al speelden we natuurlijk maar, met alle respect, tegen Falkirk”, aldus Janmaat. Ook Breuer en Kopic verdienden een dikke voldoende, terwijl Popov in de opbouw nog steeds te slordig is.
Op het middenveld blijft Danijel Pranjic een belangrijk pion, die de lijnen uit moet zetten. Hij speelde Paulo Henrique na rust vrij voor de 2-0, nadat Jackie Mcnamara aan het begin van de wedstrijd al in eigen doel had geschoten. De ploeg van Sollied kreeg legio kansen, maar benutte daarvan slechts enkele. ,,In het strafschopgebied moet het beter”, aldus de Noor, die Bonaventure Kalou nog spaarde.
De Ivoriaan is conditioneel fit en wilde zelf ook graag spelen. ,,We willen geen risico met hem nemen en hij is slim genoeg om dat te begrijpen”, zei Sollied. ,,Tegen Excelsior Moeskroen (aanstaande vrijdag) mag hij waarschijnlijk meedoen.” Tarik Elyounoussi is gisteren in Heerenveen gearriveerd en traint vandaag voor het eerst met de groep mee. ,,Hij is wedstrijdfit en we moeten even bekijken of hij dinsdag al inzetbaar is.”
En dan is nog het wachten op Gerald Sibon en Roy Beerens, die met het olympisch team in Peking verblijven. Donovan Deekman, waar Radoslaw Matusiak ernstig tekort schiet, nam zaterdag de rol van topscorer op zich. Hij tekende in de laatste tien minuten met twee treffers voor de 4-0 eindstand. ,,Hij kan goed voetballen, maar het is nog even afwachten wat zijn rol precies zal zijn bij de ploeg”, aldus Trond Sollied.
sc Heerenveen - Falkirk FC 4-0 (1-0). 5. Jackie Mcnamara (e.d.) 1-0, 58. Paulo Henrique 2-0, 81. Donovan Deekman 3-0, 90. Deekman 4-0.
Opstelling Heerenveen: Van Dijk; Breuer, Bak Nielsen (Janmaat), Kopic en Popov (70. Fellinga); Grindheim, Dingsdag (61. Svec) en Pranjic (70. Poulsen); Deekman, Matusiak en Henrique (61. Ghoochannejhad).

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Het komt wel goed met Heerenveen. Ik verwacht minstens een top 5 prestatie.

Sietse, Snits - dinsdag, 5 augustus 2008


sport
Familieberichten
Advertenties