De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Sportmaandag, 4 augustus 2008

Vier uur uitstel op tweede dag
Twee gezichten bij de start van 73e Sneekweek

Kolmeersland - De 73e Sneekweek is dit weekeinde onder wisselende omstandigheden van start gegaan. Op de openingsdag was er een vlot wedstrijdverloop met een stabiele zuidwestenwind. Gisteren dreigde er onweer boven het Snitser Mar, waardoor meer dan de helft van alle klassen te kampen had met vier uur vertraging. Daardoor finishten de laatste boten pas om acht uur ’s avonds.

ERNST SLAGTER
Om half twaalf besloot de wedstrijdleiding de laatste twintig klassen, te beginnen met de Schakels, uit te stellen. Er werd rond een uur of één een onweersbui verwacht, waardoor het niet verantwoord was om de zeilers te laten starten. Het onweer bleef echter uit, al regende het zo nu en dan behoorlijk ,,Maar we wilden geen enkel risico nemen”, zei Dirk van der Zee, voorzitter van het wedstrijdcomité. ,,Onweer laat zich niet goed voorspellen. Het kan heel snel gaan. Daarom besloten we verschillende klassen al flink af te korten.”
Wedstrijdleider Johan de Visser moest flink improviseren op het water. ,,Maar dat is helemaal niet erg. We hebben flink de handen uit de mouwen gestoken. Natuurlijk, het was pittig; ook voor de zeilers. We hebben weleens kortere dagen gemaakt. Maar nu hebben we in ieder geval wat te melden.” Het was wel duidelijk andere koek dan zaterdag, toen alles volgens plan verliep.
Alle 830 boten, waaronder de na 35 jaar teruggekeerde Top-klasse, konden zonder veel problemen starten. Het schema raakte slechts tien minuten achterop en dat was te wijten aan valse starts bij de Splash A en Optimist A. ,,Dit wenste ik mezelf toe”, glimlachte De Visser. ,,We hadden een aardige zuidwestenwind die bleef staan en konden hele mooie kruisrakken zeilen. Er kon veel gewonnen en verloren worden.”
Wie zich duidelijk wel raad wist met de weersomstandigheden van de eerste twee dagen, was Emiel Westerhof in de 12 Voetsjol 742. De Sneker werd zaterdag eerste en leek gisteren op hetzelfde resultaat af te stevenen. Vlak voor de finish kwam hij echter in aanvaring met een boot, die helemaal niet meedeed aan de wedstrijd.
,,Mijn hele boot liep vol”, mopperde Westerhof. ,,Dan sta je helemaal machteloos. Protest indienen kan niet, want die kerel was niet eens een tegenstander.” De één zijn dood is de ander zijn brood, bleek voor Erik van der Meer. De Grouster, die zaterdag nog als derde eindigde, profiteerde van het onfortuin van Westerhof en kwam als eerste over de finish.
,,En eerlijk is eerlijk, Emiel verdiende de zege. Maar het zit nog heel dicht bij elkaar”, haastte Van der Meer zich te zeggen. ,,Er is ontzettend veel concurrentie. Dit is wel goed voor het zelfvertrouwen, dat moge duidelijk zijn.” Van der Meer boekte uitgerekend zijn enige Sneekweek-overwinning in zijn debuutjaar bij de Ojol, in 2000. Die triomf kon hij vooralsnog niet herhalen. ,,Maar ik ga er dit jaar echt voor. Ik ben op de goede weg.”
Van der Meer ligt met zijn boot in de haven naast die van Pampus-zeiler Siebrand Deen. De Jouster was een van de velen die gisteren lang, heel lang moesten wachten voordat hij eindelijk van start kon gaan op het water. ,,Het duurt maar en het duurt maar. Er zit niets anders op dan wachten.” Het was het wachten waard, want Deen besloot de wedstrijd als derde, terwijl hij een dag eerder nog vijfde werd. Cees van Grieken uit Rijnsaterwoude is tot nog toe echter koploper met een eentje en een tweetje achter zijn naam.
Een flink aantal zeilers verkeert in een luxepositie. Liefst dertien deelnemers zijn na twee wedstrijden nog ongeslagen. Ook Ysbrechtumer Onno Yntema behoort tot dat selecte gezelschap. De Valk-winnaar van de afgelopen edities maakt zich echter nog geen illusies. ,,Favoriet? Ik ben het liefst op donderdag favoriet.” Donderdag is de slotdag, welteverstaan. ,,Maar vooruit, een goed begin is het halve werk. Het ziet er gunstig uit”, erkende Yntema.
Yntema was niet de enige Fries die er optimaal voor staat in het algemeen klassement. Ook Johan de Schiffart (Flash), Jens Jongsma (Flits A), Jan Makkinga (Laser Master) en Wouter Boekel (Vrijheid) hebben vooralsnog enkel eentjes genoteerd. Zij kunnen hun aftrekwedstrijd voor een later moment bewaren en lijken op de goede weg voor een podiumplaats.
Jury-voorzitter Jos Spijkerman moest zaterdag negen protesten behandelen. ,,Een gemiddeld aantal. Er zaten zoals gebruikelijk een paar verzoeken voor verhaal bij, maar het waren geen halszaken.” Leeuwarder Bert Nieuwland had in zijn 16m2 nog wel een aanvaring met Jeroen van Catz, maar dat was een uitzondering. ,,Omdat er lange kruisrakken waren bij de start, ging het veld meteen vrij ver uit elkaar. Daardoor waren er weinig problemen.”
Gisteren wachtte Spijkerman tot negen uur ’s avonds, toen de laatste protesten nog ingediend konden worden, en hij zag tot zijn lichte verbazing dat er slechts één keer bezwaar werd ingediend. ,,Dat viel mij behoorlijk mee. En we behandelen dat protest vanochtend wel.”
Al met al heerste er tevredenheid over de openingsdagen van de Sneekweek. Zowel zaterdag als gisteren was er veel publiek op het Starteiland. Het maakte Hugo Snoekc, voorzitter van het Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) tot een gelukkig man. Dat was hij sowieso al, nadat hij vrijdag werd benoemd tot Schipper in de Orde van de Sneker Pan.
,,Ik merk opnieuw wat voor impact de Sneekweek heeft. Het is weliswaar een soort bevestiging van wat we al wisten, maar het blijft geweldig om te merken.” De afgelopen jaren hebben er veel sponsors op de deur geklopt om hun naam voor de Sneekweek te mogen zetten.
Snoekc weigert echter de voorstellen aan te nemen. ,,We hadden op die manier een hoop geld bij elkaar kunnen sprokkelen. Er zijn veel bedrrijven die hun naam aan de Sneekweek willen koppelen. Maar voor ons is een sponsornaam ondenkbaar. De Sneekweek is op zichzelf al zo’n sterk merk. Daar moeten we niet willen aankomen.” Pagina 11: Van der Werf heeft even genoeg van de Yngling

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties