De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiomaandag, 29 december 2008

Bobstarts maken met voormalig topbobber Arend Glas in winters Joure
Gezellig, zo’n bobsleestellage voor de deur

Joure - Een beetje waaghals moet je wel zijn, maar een start maken in de bobslee van Arend Glas is wel erg gaaf. Afgelopen weekeinde had Glas met zijn startbaan een ‘thuiswedstrijd’ in Joure.

Door Wybe Fraanje.
De Jouster Midstraat ligt er zoals iedere decembermaand in oud-Hollandse kerstsfeer bij. Op de kerstbomen rust nog nepsneeuw van de afgelopen dagen, net als bij het kerststalletje voor de doopsgezinde vermaning. Wie door zijn ooghaartjes kijkt waant zich in de winterkou van deze derde kerstdag werkelijk in een besneeuwd Joure. Toepasselijke eindejaarsmuziek uit de openbare installatie, de oliebollenkraam geurt voortreffelijk, op de kunstijsbaan aan het begin van de Midstraat wordt geschaatst: gezellig.
Maar verderop overstemt een geratel het White Christmas van Bing Crosby. Een wel twintig meter hoge staalconstructie blokkeert bij het Douwe Egbertsplein de straat haast. Het lijkt wel een kermisattractie, en het is de bobstartbaan van Arend Glas, de voormalig topbobber die Nederland vertegenwoordigde op de Olympische Spelen van Salt Lake City en Turijn. Geen echte ijsbaan, maar rails waarover de bob roetsjt. De baan eindigt bergop, waarna de bob vanzelf weer terugrijdt.
Iedereen die wil kan - helm op - zó in de bob springen en over zeventig meter een officiële start maken. Aalze Wijnja mag zaterdagmorgen om elf uur als eerste. Glas en consorten hadden de stelling al voor Kerst opgebouwd, pal voor zijn restaurant/brasserie Le Clochard. ,,Ik dacht: lekker ‘gezellig’, zo’n steiger voor de deur met de feestdagen, maar we hebben op het laatste moment nog 45 kerstbomen kunnen regelen om het op de leuken. Uiteindelijk vind ik het toch wel écht gezellig, zo’n evenement.”
En de bobstart? ,,Prachtig! Absoluut leuk. Mijn conditie is natuurlijk niet geweldig, maar wij hadden toch nog een tijd van zeven, acht seconden ofzo.”
Geen slechte tijd. Glas maakt wat proefstarts met Arnold Wasschebalie, een voormalig bobremmer die nu in Glas’ organisatie Bobsleesupport zit. Zij zetten geroutineerd een tijd van 5:19 neer.

Thuiswedstrijd

De startbaan die Glas gebruikt voor dit evenement - iedereen kan hem met zijn baan inhuren; voorheen stond hij dertien jaar lang ’s zomers in Groningen - gebruikte hij vroeger om te trainen. Voor de Olympische Spelen in Turijn werd de officiële bobstartbaan in Harderwijk geopend, met de precieze olympische curves, die zijn eigen oefenstartbaan overbodig maakte. Glas: ,,Ik ben hiermee naar Kroatië geweest, naar Italië en België, en van de zomer ga ik ermee naar Duitsland. Maar hier in Joure vind ik het toch wel heel speciaal. Het is een thuiswedstrijd voor me natuurlijk.”
Glas’ ouders runnen nog altijd hun sportzaak verderop in de Midstraat. Inmiddels wordt de wintersfeer verhoogd door de drie handdraaiorgels van het Orchester Musica Romantica uit Ost-Friesland.
Jorn (13) uit Joure staat al een tijdje geďnteresseerd naar het starten te kijken. ,,Alleen om te zien hoe het eruit ziet hoor, ik hoef niet zo per se mee te doen.” Nadat hij een paar mensen naar beneden heeft zien stuiven, gaat hij met een vriendje toch de trap op naar boven, waar Glas de startinstructies geeft en ze het een paar keer mogen proberen.
Bij de start moet je keihard rennen, en superhard duwen. De stuurman springt als eerste in de bob, waarna de remmer nog even doorduwt en er ook inspringt. ,,Je kunt beresterk zijn, of heel hard kunnen sprinten”, doceert Wasschebalie, ,,maar het is de kunst dat over te brengen op de bob.”

Gaaf

Albertus (14) en Danny (13) hebben goed opgelet. Hun tijd van 10:68 is een heel behoorlijke. ,,Gaaf hoor, als we de kans krijgen zouden we het ook wel eens op een echte bobbaan willen proberen,” bekennen ze in koor.
Mevrouw Zoetendal komt per rollator ook even langs. ,,Ik hie yn ’e krante lęzen dat dit komme soe, en ik tocht: hoe moat dat der no útsjen? Blinder: wat se allegear meitsje kinne, no.”
‘Je kunt beresterk zijn, of heel hard kunnen sprinten, maar het is de kunst dat over te brengen op de bob’

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties