De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Sportmaandag, 29 december 2008

Een vrolijke Kerst biedt geen garanties
Mik Schots
We mogen niet uitsluiten dat de familie Van Hanegem een uiterst vrolijke Kerst heeft gehad. Willem is namelijk een gevoelsmens en die zal zich, eindelijk verlost van die vervelende dagelijkse files naar en vanaf Utrecht en van de zich journalist noemende bloedzuigers, zo vrij als een vogel voelen in plaats van vogelvrij. Het vooruitzicht om rustig van zijn pensioen te gaan genieten zal hem intens tevreden stemmen. Had trouwens nog een hoop moeite gekost om die duikboot van een clubeigenaar zover te krijgen om hem weg te sturen. Daar waren flink opruiende teksten tegen die journalisten en een pittige krantencolumn in het Algemeen Dagblad voor nodig geweest. Maar reken dat een gevoelsmens eens aan. Alleen de spelers toonden zich teleurgesteld, nota bene vanwege het ontslag.
Ook de Kerst van de familie Van Gaal zal hartverwarmend zijn geweest. Louis is namelijk een romanticus, zo weten we sinds de televisieoptredens voorafgaand aan zijn huwelijk met vrouw Truus afgelopen jaar. Maar bovendien stond AZ op de drempel van het winterkampioenschap. En dat mocht, na het desastreuze begin van de competitie, een prestatie van formaat heten. En nog zeer verdiend ook, want niemand zal betwisten dat AZ in de eerste seizoenshelft het beste voetbal heeft laten zien.
Maar met een beetje pech heeft juist dat verregaande consequenties. De kans is reëel dat Van Gaal voor zijn eigen succes gestraft gaat worden. De ogen van de scouts van Barcelona zijn al een paar weken begerig gericht op AZ’s pareltje Mounir el Hamdaoui, voor wie ze in januari een bedrag van minstens twintig miljoen zouden willen neerleggen. En ook de doelpunten van Ari zijn vast niet onopgemerkt gebleven, net als het voorbereidende werk van Maarten Martens en Stijn Schaars. Tot overmaat van ramp liet Moussa Dembélé gisteren in zijn eerste twintig minuten speeltijd sinds september zien dat hij een speler van de buitencategorie is en wist zelfs Graziane Pellè op diens aangeven het net te vinden. Het moet niet gekker worden.
Nee, met prachtig spel winterkampioen worden in Nederland is misschien wel het stomste wat een trainer kan nastreven. Niet alleen biedt het geen enkele garantie op het kampioenschap, zoals AZ enkele seizoenen geleden al ondervond, maar je vraagt er haast om dat je hele elftal kaal wordt geplukt. Kom je terug van je fijne Kerst, kun je opnieuw beginnen. Zul je zien dat alleen Pellè je trouw is gebleven.
Natuurlijk is ook Ajax zijn topscorer kwijt, maar Huntelaar kan gemakkelijker worden gemist, nu zelfs Dario Cvitanich is gaan scoren. Kan er wel emotioneel afscheid van Huntelaar worden genomen door het publiek, maar niet voor niets wordt hij de laatste weken opvallend vaak een beperkte voetballer genoemd met als enige echte kwaliteit dat hij overal doelpunten maakt. Geen slechte vaardigheid, maar wel een kwetsbare. Vraag maar eens aan Rafael van der Vaart hoe snel de kritiek in Spanje kan losbarsten. Niettemin zal Huntelaars Kerst best prettig geweest zijn dankzij zijn overgang naar Real Madrid. Maar zonder nog maar een minuut te hebben gespeeld, moet hij al vrezen tot de zomer geen Champions Leaguewedstrijden te kunnen spelen, nu duidelijk is geworden dat Real slechts één speler mag opstellen die dit seizoen al elders in de UEFA Cup heeft gespeeld. Dat betekent dus een keuze tussen Huntelaar en de ook recent voor ruim twintig miljoen euro van Portsmouth overgenomen controlerende middenvelder Lassana Diarra.
De mooiste Kerst was ongetwijfeld voor Dick Advocaat, uitgeroepen tot Russische coach van het jaar. Toch moet ook hij maar afwachten hoe lang hij nog kan beschikken over toppers als Arsjavin en Timostsjoek.
Hoe gek het ook klinkt, je kan misschien maar beter halverwege het seizoen in een dip zitten, zoals Huub Stevens van PSV. Je hebt een rotkerst en moet al blij zijn met een puntje tegen FC Twente, maar je hebt wel de wetenschap dat het alleen maar beter kan worden. En in ieder geval laten de scouts en spelersmakelaars je even met rust.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties