De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Geloof & Kerkmaandag, 29 december 2008

Ds. Jaap Zijlstra: dit is mijn volk, Fryslân woont in mij
Wijnjewoude - ,,Ik woon niet in Fryslân, maar Fryslân woont wel in mij.’’ Ds. Jaap Zijlstra preekte zondag voor de allerlaatste keer. Waar kon dat beter dan in de provincie waar hij zich het meest thuis voelt. Zijlstra nam in een tjokvolle kerk in Wijnjewoude afscheid als prediker.
Bijna zesduizend keer heeft Zijlstra (75) in de afgelopen 41 jaar gepreekt. Waar de dichter en dominee kwam, was hij geliefd. De kerken zaten steevast vol. Zondag was het niet anders. De dienst in de gereformeerde kerk begon om tien uur, maar om iets over negen uur zaten er al tientallen mensen in de kerk. En de kerk stroomde hélemaal vol, beneden en op de galerijen; in het Trefpunt - achter de kerkzaal - volgden nog eens vijftig mensen de dienst via een beamerscherm. In totaal waren er rond de vierhonderd mensen. Zijlstra was erdoor ,,verrast en ontroerd’’.
In het begin van het jaar had de predikant uit Amsterdam al overleg gehad met preekvoorziener Uitze van der Wier. Zou het niet mooi zijn om juist afscheid te nemen in de plaats waar hij ooit, op 26 februari 1967, ook begon: Duurswoude. En zo geschiedde. Hij zei er zelfs een predikbeurt elders voor af.
Zijlstra stopt er nu mee op medisch advies. Hij had een aantal tia’s en de specialisten adviseerden hem om het rustiger aan te doen. 2008 zou het laatste jaar worden dat hij zou preken.

Eigen verhaal

Zijlstra werd geboren in Wassenaar en groeide daar ook op. Mensen vroegen hem wel eens waarom hij er toch voor koos om juist in Fryslân predikant te worden. ,,Ik heb geen moment heimwee gehad. Ik voel me hier helemaal op mijn gemak. Dit is mijn volk, hier ben ik thuis.”
Veel mensen waren zondag speciaal naar Wijnjewoude gekomen om de laatste dienst mee te maken. Ook als een eerbetoon aan de man die voor velen zoveel heeft betekend. Door hoe hij het Woord bracht, eenvoudig en begrijpelijk. Om zijn gedichten en liederen, zijn meditaties in het Friesch Dagblad die velen tot steun waren, en vooral ook om wie Zijlstra was als mens: warm en betrokken, echt.
Iedereen in de kerk had zijn eigen verhaal. Zoals Cees (80) en Baukje IJntema (78) uit Leeuwaren. Ze leerden Zijlstra kennen op Benidorm waar hij ook tijdelijk predikant was. ,,We hadden een heel goede band met hem. Het is een fantastisch iemand.”
Hennie Veenstra (50) uit Woudsend was samen met haar nichtje Hiltje Jongsma (53) in de kerk. ,,We zitten op het plekje ‘by de peal”, vertelt Hennie. De plaats waar ze vroeger ook met heit en mem kerkten. Toen Hennie negen was, werd Zijlstra predikant in Duurswoude. ,,Zijlstra was een blijmoedig predikant. Je snapte wat hij zei. We kregen ook catechisatie van hem. Je moest de dingen opschrijven. Dat vond hij belangrijk.”
Hetty Kazemier (37) was er samen met haar man, een dochter, zus en ouders. Ze kent Zijlstra al heel erg lang. ,,Via mijn vader Pieter van der Zwaag die jarenlang voorzitter was van de dienst Te Velde in Veenklooster.” Zijlstra was mede het gezicht van de Pinksterfeesten. ,,We gingen ook wel bij hem logeren in Amsterdam. Dat was geweldig.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties