De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiomaandag, 29 december 2008

Rijkswaterstaat onderzoekt gering effect strooien
Veel botsingen door gladheid ondanks zout

Leeuwarden - Rijkswaterstaat onderzoekt hoe het kan dat er het afgelopen weekeinde zoveel ongelukken gebeurd zijn door gladheid, terwijl er toch volop zout gestrooid was. Vooral op snelwegen met zoab (zeer open asfalt beton) had het strooien gisteren niet het gewenste effect.

Op zich is er ruim volgens de normen gestrooid, zei woordvoerder Dirkje Hartmans van Rijkswaterstaat vanochtend op de radio, maar toch ondervonden automobilisten niet overal voldoende grip. Gisterochtend ging het mis op de snelwegen overal in de provincie.
Op de A6 (Joure-Emmeloord) tussen Sint-Nicolaasga en Oosterzee bijvoorbeeld, waar meerdere auto’s in een slip kwamen en een behoorlijke chaos ontstond. In totaal raakten bij de verschillende ongelukken vijf mensen gewond.
Op de A31 (Leeuwarden-Harlingen) sloeg tussen Franeker en Midlum een busje over de kop. De inzittenden, een gezin met twee volwassenen en drie kinderen, werden naar het ziekenhuis gebracht. Uiteindelijk bleken alleen de moeder (aan de nek) en de dochter (aan een hand) gewond. Op de A32 (Leeuwarden-Steenwijk) bij Haskerdijken reed een bestelwagen van het talud af, de sloot in.
Mogelijk heeft het gebrekkige effect van het strooien iets te maken met het feit dat er op zondagochtend niet zoveel verkeer is, zei Hartmans. Met name bij zoab helpt zout pas echt als autobanden het even flink in het wegdek rijden.
Rijkwaterstaat onderzoekt hoe het kan dat er zoveel ongelukken zijn gebeurd maar zegt hoe dan ook geen schuld te hebben aan de ongelukken: automobilisten blijven altijd verantwoordelijk voor het inschatten van de staat van de weg, ze mogen er nooit op vertrouwen dat die altijd stroef is.
Vanochtend vroeg raakte de oprit van de K.R. Poststraat in Heerenveen naar de A32 geblokkeerd, omdat een vrachtwagen bij het opdraaien van deze oprit in de berm gleed. Ook op de A7 (Afsluitdijk-Groningen via Sneek, Heerenveen, Drachten) en de A6 waren meerdere glijpartijen en botsingen, vooral met blikschade als gevolg.

Fonejachtbrug

Van een heel andere orde was de overlast zaterdagmiddag op de Wâldwei (N31) tussen Leeuwarden en Drachten. Automobilisten hebben daar een half uur voor de Fonejachtbrug staan wachten. De slagbomen wilden niet meer omhoog, waardoor een file aan beide kanten ontstond.
De provincie - beheerder van de brug - moest een monteur sturen om de technische storing te verhelpen. Het verkeer van Drachten naar Leeuwarden kon als eerste weer rijden, vijf minuten later konden ook de automobilisten richting Drachten hun weg weer vervolgen.
Het afgelopen jaar zijn zulke technische storingen vaker voorgekomen bij de Fonejachtbrug. Ook toen werd het probleem handmatig opgelost.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties