De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Sportmaandag, 29 december 2008

Elma wint in Haaksbergen bij de vrouwen en broer Bob doet het na honderd rondjes dunnetjes over bij de heren
Familiefeestje De Vries in marathon op natuurijs
Haaksbergen - Zo’n drieduizend toeschouwers genoten gisteravond in Haaksbergen compleet met dweilorkesten en koek-en-zopie van het schaatsfeestje met de familie De Vries uit Haule in de hoofdrol. Het kon gewoon niet op in het Overijsselse dorp, waar het de ijsclubbestuurders lukte om vijf centimeter ijs op de baan te krijgen en zo voor de derde achtereenvolgende keer de marathonprimeur in de wacht te slepen.
Na de zege van Elma de Vries in de eerste marathon op natuurijs bij de vrouwen, zegevierde vervolgens haar broer Bob later op de avond in de mannenwedstrijd over 100 ronden. Hij was de snelste in de sprint van een groep van zeventien schaatsers, die na zestig ronden was ontstaan.
Elma de Vries had overdag in Heerenveen op de NK allround als nummer twee in het eindklassement ook al een startbewijs voor de Europese titelstrijd allround veroverd. De aansluitende huldiging en het volkslied kwamen de rijdster die tegenwoordig in Meppel woont, even niet zo goed uit. Zij wilde hoe dan ook aan de start verschijnen van de marathon in Haaksbergen, die om zeven uur zou beginnen. De Vries: ,,Ik stond in Thialf al op het podium te trappelen van ongeduld. Ik baalde, want de huldiging liep uit.''
Direct na de festiviteiten in Thialf, die pas ver na half zes klaar waren, spoedde De Vries zich plankgas naar Haaksbergen. De schaatsster, die de marathon combineert met de langebaan, arriveerde even na zevenen. Niet alle rijdsters waren het er mee eens, maar de organisatie was bereid de start tien minuten uit te stellen, want ook dat levert natuurlijk weer extra publiciteit op.
Elma trok zich nergens niets van aan en zat er meteen goed bij, toen na vijftig van de zestig ronden veertien schaatssters het peloton ontvluchtten en een ronde voorsprong namen. Last van vermoeide benen had ze ogenschijnlijk niet. ,,Het was een race tegen de klok, maar zeker de moeite waard. Ik wilde hier gewoon graag rijden. Het is tenslotte de eerste marathon op natuurijs.''
Dat het misschien niet echt verstandig was om zo kort achter elkaar opnieuw met haar krachten te smijten, kwam bij de schaatsster niet op. ,,Ik weet dat ik dit kan'', klonk het meer dan voldaan na de zesde overwinning van dit seizoen in de marathon. Elma was na zestig ronden de sterkste in de sprint van een kopgroep van veertien. Die groep had een ronde voorsprong genomen op het peloton. Mariska Huisman (Andijk) eindigde als tweede, voor de Amerikaanse Chris Witty, Carla Zielman (Steenwijkerwold) en Maria Sterk uit Hallum.
Het succes van Elma werd even later dunnetjes overgedaan door broer Bob. De Oosterwoldiger won de wedstrijd over 100 ronden. Bob de Vries maakte deel uit van een groep van zeventien mannen die het peloton na zestig ronden op een ronde achterstand zette. In de sprint bleef de leider van de strijd om de Essent Cup, die zijn tweede seizoenszege behaalde, Sander Kingma (Assen) en Roy Boeve uit Kampen voor.

Inspiratie

,,Dit is veel mooier dan winnen op kunstijs”, zei de winnaar in het pak van BAM. ,,Ik heb Elma nog net zien winnen. Dat was een inspiratie voor mij.” De eerste natuurijsmarathon van een seizoen winnen wil iedereen graag, wist ook Bob. Of die nu in Haaksbergen, Veenoord of Noordlaren wordt gereden. ,,Iedereen weet nog wie er twee jaar geleden in Haaksbergen won. Maar niet herinnert zich no wie toen de zesde race in de Essent Cup won. Dat zegt alles. Die eerste natuurijsmarathon is gewoon een belangrijke wedstrijd.”
Natuurlijk wist ook Bob dat het nog net niet helemaal echt was. Ook hij kijkt uit naar de klassiekers op meren en vaarten. ,,Dat lijkt me fantastisch. Maar ik heb nog nooit eens een wedstrijd op Nederlands natuurijs gereden. Wat mij betreft mag het nu allemaal wel komen.”
Vanuit het vertrek was duidelijk dat het hele peloton had er zin in had en dat leverde vanaf de eerste ronde een boeiende wedstrijd op. Uiteindelijk lukte het zeventien strijdlustigen een ronde voorsprong te nemen. Onder hen naast De Vries, Kingma en Boeve ook nationaal kampioen op natuur- en kunstijs Arjan Stroetinga uit Waskemeer, die als zevende over de streep kwam en Bart de Vries (inderdaad ook nog een broer van) die negende werd.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties