De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiomaandag, 29 december 2008

Verzamelaars in de rij voor minitrekkers

blob passie

Bauke Boersma
Earnewâld - Eigenlijk vond hij het maar een beetje kinderachtig van zichzelf. Wie gaat er nu miniatuurtrekkertjes verzamelen? Maar inmiddels weet Thomas Kingma uit Sint Jacobiparochie beter. In Nederland lopen duizenden volwassenen rond zoals hij. Allemaal op zoek naar een mooie aanvulling van de verzameling.
Gisteren was Kingma een van de bezoekers van de eerste editie van de Friese miniaturendag. De dag werd gehouden in het Fries Landbouwmuseum in Earnewâld. Op de beurs is van alles te koop, zo blijkt. Naast de miniaturen van trekkers en andere landbouwvoertuigen, staan de tafels vol met kleine auto’s, vrachtwagens, formule 1-modellen en motoren. Die verscheidenheid is een bewuste keus, vertelt Henk Dijkstra, directeur van het Landbouwmuseum. ,,Dit is de earste kear dat we dizze beurs hjir hâlde. Dęrom woene wy ús net allinne op de lânbou konsintrearje. De loop moat der earst ynkomme.”
Dat laatste lukt aardig. Rond het middaguur zijn er al zo’n tweehonderd bezoekers de kassa gepasseerd. ,,As it sa trochgiet komme wy wol op sa’n fiifhűndert besykers út”, schat Dijkstra. ,,Dęr bin ik dik tefreden mei.”
Dijkstra heeft zelf het initiatief voor de miniaturenbeurs genomen, maar de organisatie is in handen van de verzamelaars. Voor Dijkstra is de beurs vooral een manier om mensen met het Landbouwmuseum kennis te laten maken. Wie een kaartje voor de beurs koopt, heeft namelijk ook toegang tot het museumgedeelte. ,,It is fansels ús doel dat de minsken ek even yn it museum sjogge. En dat dan thús trochfertelle”, aldus de directeur.
Voor standhouders Harry en Frida Rensink uit Scheerwolde gaat het om de handel. Zij staan op de beurs met alleen landbouwminiaturen, zoals trekkers en hakselaars. Voor een miniatuurtrekker (schaal 1:32) betaalt de verzamelaar ongeveer twintig euro. De prijs van de miniaturen hangt af van het type, de oplage en de vraag, vertelt Harry. Dat wordt beaamd door Pieter Dijkstra uit Morra. Hij vraagt voor sommige minitrekkers negentig euro. ,,Mar dat binne dan ek hiel bysűndere.“

Miniaturenbeurzen

De eerste Friese miniaturendag werd georganiseerd door het adviesbureau Heerdink Miniatuur Organisatie uit Nijverdal. Dit bureau is verantwoordelijk voor de jaarlijkse miniatuurbeurs in de IJsselhallen in Zwolle. Op die tweedaagse beurs, de grootste in Nederland, komen circa achtduizend verzamelaars af. In 2009 wordt de beurs in Zwolle gehouden op 9 en 10 mei. Naast de beurs in Zwolle organiseert Heerdink miniatuurbeurzen in Steenwijk en Hardenberg. De beurs in Steenwijk bestaat al twintig jaar. De 21e editie van de beurs wordt gehouden op 29 maart 2009.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties