De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Sportmaandag, 29 december 2008

Kramer haalt in Thialf ‘even’ vierde allroundtitel op
Heerenveen - Terwijl Sven Kramer plichtmatig een ereronde maakte in Thialf, legden de camera’s van de NOS vast hoe zijn vriendin, hockeyster Naomi van As, al geeuwend toekeek. Alsof ze nog even wilde benadrukken dat het NK allround voor de familie Kramer niet meer dan een verplicht nummer was.
De 22-jarige Fries was zoals verwacht een klasse apart bij de nationale titelstrijd. Hij won drie van de vier afstanden (op de 500 meter ging de afstandszege naar Erben Wennemars) en had in de eindstand een straatlengte voorsprong op zijn teamgenoot Wouter Olde Heuvel. ,,Of ik hier even mijn prijs kwam ophalen? Nou, dat is misschien een beetje kort door de bocht”, sprak Kramer. ,,Maar dat was wel het plan.”
De regerend wereldkampioen kroonde zichzelf voor de vierde keer tot Nederlands allroundkampioen en kwam daarmee op gelijke hoogte met Kees Verkerk. Op de eeuwige ranglijst moet Kramer alleen nog Hilbert van der Duim voor zich dulden, die van 1979 tot en met 1985 zevenmaal op rij zegevierde. ,,Deze titel is een goede bevestiging naar de grote internationale toernooien toe”, meende de winnaar. ,,Het is toch iets anders dan een reguliere trainingswedstrijd.”
Van een echte strijd om de titel was bij de mannen geen sprake. Kramer finishte als derde op de 500 meter en greep vervolgens met groot gemak de macht op de vijf kilometer. De allrounder volbracht de afstand in 6.16,77 en was daarmee zeven tellen sneller dan Olde Heuvel. Gisteren was de overmacht nóg groter, toen het supertalent uit Heerenveen zowel de 1500 als 10.000 meter won. ,,Ik ben vooral tevreden over mijn tien kilometer”, keek de winnaar terug. ,,Ik schaats 13.04 en dat zonder tegenstander en zonder competitie.”
De competitie vond plaats achter de rug van Kramer. Om de plaatsen twee, drie en vier welteverstaan. Kramers trainingsmaatje Olde Heuvel was halverwege het NK allround al zeker van het zilver, waarna Erben Wennemars, Carl Verheijen en Koen Verweij op de tien kilometer streden om de twee resterende EK-tickets.
Wennemars had voorafgaande aan de tien kilometer een voorsprong van ruim zestien seconden op Verweij. Die marge bleek voor de 33-jarige Zwollenaar echter niet groot genoeg. De TVM-rijder kon vijf kilometer lang zijn concurrent bijbenen, maar zag vervolgens de achterstand in rap tempo oplopen. Wennemars finishte na 13.54,14 en verspeelde daarmee het EK-ticket. Verweij was namelijk na 13.34,46 binnen en eindigde zodoende als vierde op het NK.
Een dag eerder was Wennemars ook al op de 5000 meter dwars door de pijngrens gegaan. ,,Na zeven ronden dacht ik: ik moet harder. Toen ben ik één keer aangegaan, maar ik blokkeerde meteen.” De lijdensweg die de Zwollenaar vervolgens onderging, werd door de hoofdrolspeler op treffende wijze beschreven: ,,Ik had hoofdpijn, was misselijk en mijn benen waren van beton. Ik dacht: maar ik moet toch bij de finish komen.” Zijn coach Geert Kuiper probeerde hem nog te motiveren door te roepen dat hij moest doen alsof hij de Elfstedentocht aan het schaatsen was. ,,Je bent op de Bonkevaart, riep Geert nog. Maar daar had ik niet veel aan. Ik knapte hélémaal uit elkaar. Echt verschrikkelijk.”
Koen Verweij eindigde dus als de verrassende nummer vier van het toernooi en mag over twee weken debuteren op een groot internationaal titeltoernooi. De achttienjarige Verweij wordt gezien als een talent dat in de toekomst Kramer zou kunnen bedreigen. De schaatser van Jong Oranje werd vorig jaar al vijfde op het NK allround en toonde dit seizoen progressie door een plekje op te schuiven.
Toch zal ook Verweij zich de komende tijd moeten neerleggen bij de suprematie van de alleskunner uit Heerenveen, waardoor (zeker) een nationaal allroundkampioenschap een eentonig verhaal wordt. Al deed Kramer na afloop van de titelstrijd een poging de verhalen dat hij met twee vingers in de neus het goud ophaalt de kop in te drukken: ,,Het is echt niet zo dat ik even mijn schaatsen aantrek en het ijs op ga”, sprak hij.
De stilte die zijn toehoorders vervolgens lieten vallen, was veelzeggend.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties