De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Sportmaandag, 29 december 2008

Heerenveen en Sollied moeten nog aan elkaar wennen
Bert Kalteren
Groningen – De eerste zes maanden van sc Heerenveen onder het bewind van kampioenenmaker Trond Sollied zijn niet bepaald rimpelloos verlopen. Integendeel zelfs. De 49-jarige Noor zorgde voor een cultuurschok bij de Friese club, die eigenlijk op alle fronten achterblijft bij de (toch wel) hoge verwachtingen. Maar na een half jaar samenwerken is duidelijk dat Heerenveen en Sollied nog steeds aan elkaar moeten wennen.
In Groningen behaalden Sollied c.s. de achtste seizoenzege. Met vijf keer een gelijkspel en vier nederlagen is de balans in dat opzicht nog positief, maar dat is een van de weinige positieve punten in het eerste half jaar bij de Friese ploeg. Heerenveen staat halverwege de rit op 29 punten en dat is exact evenveel als vorig seizoen onder trainer Gertjan Verbeek. ,,We hebben te veel punten laten liggen en hadden er meer moeten hebben. Alleen tegen Twente waren we nergens.”
Zorgelijk is de enorme wisselvalligheid. De Friese ploeg wisselt hoge pieken (5-2 winst tegen Ajax) af met enorme diepe dalen (6-0 verlies bij FC Twente). Misschien nog wel pijnlijker waren de nederlagen tegen de laagvliegers als Vitesse en vorige week op het kasteel tegen Sparta. ,,Ik word er soms moedeloos van”, liet de Noor zich in Rotterdam ontvallen, nadat Heerenveen niet voor het eerst dit seizoen in verdedigend opzicht weer eens hopeloos faalde. ,,We worden telkens de dupe van kinderlijke fouten.”
Sollied introduceerde dit seizoen in Fryslân de zogenaamde zoneverdediging en stapte af van de mandekking. De achterliggende gedachte daarbij was om de Friese defensie minder doelpunten dan in de afgelopen seizoenen te laten incasseren. Maar het effect was juist het tegenovergestelde, want het doelsaldo (36 voor en 37 tegen) is na zeventien duels zelfs negatief. Daarmee heeft Heerenveen een van de meeste gepasseerde verdedigingen in de eredivisie. Met name bij spelhervattingen gaat de Friese defensie vaak omzichtig de fout in.
De Noor voerde als verzachtende omstandigheden aan dat hij dit seizoen door het grote aantal blessures lange tijd niet met zijn favoriete laatste linie (met Kenny Steppe als doelman en daarvoor Michel Breuer, Kristian Bak Nielsen, Michael Dingsdag en Goran Popov) kon aantreden. Sollied gebruikte in totaal veertien spelers voor de laatste linie, alvorens hij medio november zijn ideale defensie kon opstellen. Die stond vier duels overeind, totdat aanvoerder Michel Breuer in Portsmouth met een liesblessure moest afhaken.
,,Zoveel blessures heb ik als trainer nog nooit meegemaakt”, zegt Sollied, die enkele weken geleden na de oorwassing in Enschede volgens de landelijke media op de wip zat. De Noor zou naar uitwedstrijden met eigen auto achter de spelersbus aanrijden en bekend staan als een Bourgondiër. Na het verlies in Portsmouth zat Sollied tot in de kleine uurtjes aan de bar. Dat is wel even wennen voor Heerenveen, maar de Noorse oefenmeester vindt dat hij in zijn vrije tijd kan doen en laten wat hij wil. Diezelfde opvatting hanteert hij ook naar zijn spelers toe, bijvoorbeeld als het gaat om bellen in de kleedkamer. ,,Ik zit er niet constant bij in de kleedkamer.”
Na de overwinning in Groningen lijkt Sollied weer wat vaster in het Friese zadel te zitten en kan hij met een goed gevoel 2009 binnenstappen. Op het trainingskamp in Turkije moet de basis worden gelegd voor de tweede helft van de competitie. ,,Op een trainingskamp kun je veel doen. Het gaat niet alleen om trainen en wedstrijden spelen, maar ook om het sociale aspect. Om elkaar wat beter te leren kennen.” Heerenveen reist met een selectie van 27 spelers af naar Turkije en speelt daar een drietal oefenduels (Antalya Spor, MVV en Nürnberg of Trabzonspor).
Ook de Zweedse aankopen Victor Elm en Patrik Ingelsten (van Kalmar FF) reizen mee naar Turkije. Of er voor die tijd nog defensieve versterking bijkomt, wil Sollied niet zeggen. ,,Het bestuur weet wat het moet doen. Ik ben alleen maar trainer. Het is niet zo zeer wat ik wil, maar wat ik moet.” De Noorse oefenmeester denkt niet dat hij de afgelopen maanden fouten heeft gemaakt. ,,Ik ben eindverantwoordelijk, maar alles is uitvoerig bediscussieerd met mijn assistenten (Chris van Puyvelde en Henk Herder, BK.). Ik hoop dat ze mij voor blunders behoeden.”
Sollied was in elk geval blij met de overwinning in Groningen op de valreep van 2008. ,,Dat geeft een goed gevoel. Het potentieel is er wel. Het moet er nu alleen nog uitkomen. We ontberen een stukje ervaring. Het is eenvoudig om ons uit balans te brengen.” Maar desondanks ziet hij de nabije toekomst met vertrouwen tegemoet, want als trainer van Club Brugge en Olympiakos Piraeus won hij in het verleden al eens vijftien en zestien duels op rij. ,,Ik kan een ploeg voor een langere periode op scherp zetten. Er is dit seizoen nog veel te winnen.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties