De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Sportmaandag, 29 december 2008

Happy end Heerenveen in Euroborg

Groningen - Met een overwinning in Euroborg kreeg de eerste helft van het seizoen voor sc Heerenveen gisteravond toch nog een happy end. Aanvankelijk leek de ploeg van Trond Sollied tegen FC Groningen in blessuretijd de voorsprong alsnog te gaan verspelen, maar Paulo Henrique dacht daar anders over.

Door Bert Kalteren.
Daarmee kreeg Heerenveen in de noordelijke derby misschien wel iets te veel van het goede, maar daar maalde niemand om in het Friese kamp. Na de zeperd tegen Sparta, van een week geleden, konden Sollied c.s. wel weer een opsteker gebruiken als afsluiting van het jaar 2008. De technische staf ging na de treffer van Henrique volledig uit hun dak, waarbij de opgeluchte Noorse oefenmeester voor het eerst echt emotie toonde.
,,We hebben verdiend gewonnen. Op basis van de eerste helft hadden we meer afstand moeten nemen”, vond Sollied. Daar was zijn collega Ron Jans het absoluut niet mee eens. ,,Dit was een onrechtvaardige uitslag. Vooral omdat die ver in blessuretijd tot stand kwam.” Terwijl iedereen zich verzoend leek te hebben met een gelijkspel, zette Heerenveen nog één keer aan. Het resulteerde in de eerste hoekschop van de wedstrijd. Die werd met het hoofd verlengd door Kristian Bak Nielsen op Henrique, die van dichtbij de 2-3 inkopte.
De wedstrijd begon ook gunstig voor Heerenveen, door een benutte strafschop van diezelfde Pranjic binnen een kwartier spelen. Een twijfelende doelman Luciano da Silva raakte met zijn hand de voet van de doorgebroken Roy Beerens, die dankbaar naar het gras ging. Scheidsrechter Kevin Blom wees gedecideerd naar de stip. ,,Hij raakte me heel licht, maar raakte me wel. Maar het boeit me niet of het een strafschop was, al vond ik dat Groningen uiteindelijk wel een puntje had verdiend”, zei Beerens. Het was een mentale dreun voor de thuisclub, die daarna aanvallend geen vuist kon maken.
Heerenveen leunde achterover en loerde op de counter. Na een fout van Fredrik Stenman, die de bal simpel inleverde bij Mika Väyrynen, ging een lob van de Fin rakelings voorlangs. Aan de andere kant zocht Groningen het laatste kwartier veelvuldig topscorer Marcus Berg, die de Friese defensie - met Daryl Janmaat op rechts voor de geblesseerde Michel Breuer - voor rust nauwelijks in verlegenheid kon brengen. Dat veranderde na de hervatting. De thuisclub gaf gas en had binnen vijf minuten de zaken al om kunnen draaien.
Het was een duidelijke waarschuwing voor de gasten, die achteruit moesten en niet verder kwamen dan tegenhouden. De gelijkmaker leek een kwestie van tijd en kwam binnen tien minuten van de voet van Gonzalo García-García op aangeven van Danny Holla, 1-1. Heerenveen leek in die fase rijp voor de sloop, maar onder andere Berg slaagde er van dichtbij niet in Brian Vandenbussche te passeren. Na een uur spelen ging de Groningse storm liggen, waardoor de Friese ploeg weer wat tegengas kon geven.
Bij de eerste echte uitgespeelde aanval van Heerenveen, een klein kwartier voor tijd, sloegen de gasten echter genadeloos toe. Na knullig balverlies van Ondrej Svejdik op het middenveld fungeerde Christiaan Grindheim als aangever en ‘ijskonijn’ Arnór Smárason, die Gerald Sibon weer buiten de basis hield, passeerde Luciano voor de tweede maal, 1-2. Daarna probeerde de thuisclub met de moed der wanhoop de bakens te verzetten en kreeg in de extra tijd loon naar werken.
Berg verlengde een voorzet van Stenman op de diepgaande Andreas Granqvist. De uitkomende Vandenbussche zat er naast, Goran Popov figureerde in het duel, waarna de Zweed de luid bejubelde 2-2 tegen de touwen duwde. Groningen was in extase en de Euroborg explodeerde. Twee minuten later maakten Sollied c.s. een vreugdedansje langs de lijn na de onverwachte surprise van Henrique. ,,Een betere start van de vakantie kan ik me niet wensen”, vond de Noor.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties