De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Regiowoensdag, 25 februari 2009

Raadsleden willen referendum
Burger beslist over toekomst Boarnsterhim
Grou - De gemeenteraad van Boarnsterhim wil een referendum houden over de toekomst van de gemeente. Burgers mogen het zeggen: of doorgaan als zelfstandige gemeente, of herindelen. Het referendum kan 4 juni worden gehouden, tegelijk met de Europese verkiezingen.
Was het in november alleen nog de FNP die een referendum wilde houden over de toekomst van Boarnsterhim, gisteravond waren bijna alle raadsleden het eens: laat de bevolking zich uitspreken over hoe het verder moet met de armlastige gemeente die nu ook nog eens zonder college van B en W zit. Het college stapte vorige week op.
Fractievoorzitter van de coalitiepartij CDA Jan Zijlstra benadrukt het belang van een referendum: ,,Voor het CDA is het duidelijk dat er iets moet gebeuren. Het moment komt dat de gemeente Boarnsterhim ophoudt te bestaan.’’ Als belangrijkste reden voert het CDA de huidige financiële situatie aan. ,,Ik denk dat Boarnsterhim er niet meer bovenop komt, omdat het niet mogelijk is er samen als raad onze schouders onder te zetten. Maar we hopen hier binnen zes maanden meer duidelijkheid over te hebben.’’ Zijlstra denkt dat de gemeente in ieder geval haar koers moet verleggen. ,,Omdat we blijven staan voor grote financiële problemen.’’
Ook de andere coalitiepartij, de PvdA, wil een referendum en daarnaast een onderzoek naar de oorzaak van de problemen, die afgelopen week de kop van het college kostte, aldus Harry Vellinga. ,,Los van wie verantwoordelijk is voor deze situatie, willen wij graag weten hoe wij die kunnen oplossen. Dit is er een mooi moment voor. Er is nooit onderzocht waardoor het tekort ontstaan is. We willen boven water krijgen wat de oorzaak is van deze financiële situatie en hoe wij hier mogelijk anders mee om kunnen gaan in de toekomst.’’
De gemeenteraad accepteerde gisteravond het ontslag van het college van B en W. Maar met de nodige verwijten van de oppositiepartijen. Het college zou het zinkend schip verlaten en de coalitiepartijen CDA en PvdA zouden altijd hun eigen wethouders achterna lopen waardoor er geen discussie mogelijk zou zijn in de raad en de verhoudingen niet optimaal zijn.

Wethouders van buiten

Voor de vervanging van de drie wethouders is er een voorkeur voor wethouders van buiten de gemeente. Het CDA overweegt niet opnieuw met een kandidaat te komen. Namen die gisteravond genoemd zijn, zijn onder andere die van Felix van Beek (nu tijdelijk wethouder in Littenseradiel) en Tom van Mourik (Statenlid en part-time wethouder op Vlieland). Beiden zijn VVD’ers.
Vrijdag gaan de fractievoorzitters op de koffie bij Commissaris van de Koningin Jorritsma. Onderwerp van gesprek: de keuze voor een waarnemend burgemeester.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties