De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiozaterdag, 14 maart 2009

Introductie ‘Lytse Bieb’ loopt per gemeente verschillend
Bibliobus verdwijnt uit beeld

Franeker - De bibliobus maakt binnenkort nog een laatste ‘veegrit’ over het Bildt, daarna is de rijdende bibliotheek in Noordwest-Fryslân verleden tijd. Ook in de Zuidwesthoek is de bibliobus aan zijn laatste maand bezig. De Lytse Bieb in scholen en dorpshuizen vervangt de bus.

Op 24 maart maakt de bibliobus nog een laatste rit over het Bildt, om alle uitgeleende boeken weer in te nemen. Voor de Bilkerts breken dan een paar maanden van relatieve schaarste aan. De gemeente - die de bibliotheekvoorziening financiert - heeft namelijk formeel nog geen besluit genomen over een vervangend systeem.
Het cluster Noordwest-Fryslân verwacht dat het Bildt, net als de buurgemeenten eerder, voor de invoering van de Lytse Bieb kiest. De beslissing is uitgesteld omdat het niet haalbaar blijkt om die uitleenpunten met zelfservice onder te brengen in de Bildtse scholen. De dorpshuizen bieden uitkomst. Waarschijnlijk gaan daar nog voor de zomer volwaardige Lytse Biebs draaien. Tot die tijd blijft het bij een noodvoorziening van een kleine collectie die af en toe toegankelijk is.
Overigens geldt die beperking in meer of mindere mate ook voor de andere dorpen in Noordwest-Fryslân waar de bibliobus al eerder met zijn ronde stopte. ,,Eigenlijk is nog niet één Lytse Bieb af”, zegt clusterdirecteur Tjitske de Heij daarover. ,,We hebben wel overal een startcollectie en de website wordt gaandeweg uitgebreid. Maar voor de medewerkers die er aanwezig zijn, is het nog uitproberen. En de zelfbedieningsapparatuur waarmee kinderen van de school bijvoorbeeld de hele week boeken kunnen lenen, is vertraagd. Die komt pas half april binnen.”

Zuidwesthoek

Per 1 januari zijn de bussen in Littenseradiel en Wymbritseradiel aan de kant gezet. Daar draaien de Lytse Bybs - het Zuidwesten gebruikt een ‘y’ en het Noordwesten ‘ie’ - inmiddels naar tevredenheid, meldt directeur Ellen van Albada van cluster Súdwest Fryslân. ,,Het voordeel is duidelijk: in plaats van een half uurtje zijn deze punten een paar uur per week geopend. Voor de scholen is het fijn dat ze een actuele collectie hebben.”
Per 1 april stoppen ook de laatste bibliobussen van dit cluster, in de gemeenten Nijefurd en Gaasterlân-Sleat. Daar moeten later die maand Lytse Bybs opengaan. Anders dan in het Noordwesten krijgen alleen de grotere dorpen een zelfservice-apparaat. ,,Als de keuze is tussen twee Lytse Bybs of één punt met zo’n apparaat, dan kies ik het eerste”, aldus Van Albada.
Het verdwijnen van de bibliobus is een landelijk fenomeen. In het oosten en midden van de provincie is de rijdende uitleen nog wel te zien.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties