De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiozaterdag, 14 maart 2009

Erfpachtconstructie verruimt mogelijkheden
Starter Achtkarspelen kan huis laten bouwen
Buitenpost - Starters op de woningmarkt met een beperkt inkomen kunnen in de gemeente Achtkarspelen wellicht toch een nieuw huis laten bouwen.
Om de starters met een klein inkomen meer kansen te geven op de woningmarkt overweegt de gemeente bij nieuwbouw een erfpachtconstructie. De gemeente houdt dan de grond in eigendom.
In de notitie Starters op de Woningmarkt wordt 130.000 euro als maximale prijs voor de bouwkosten aangehouden. Mensen die kiezen voor een extra duurzaamheidspakket zouden een huis voor maximaal 150.000 euro kunnen laten zetten. De koper hoeft bij deze constructie alleen een hypotheek voor het huis te hebben. De grond wordt via een erfpachtconstructie gehuurd.
De gemeente overweegt een variant van het Zaanse model. De prijs wordt bepaald op basis van het inkomen. Mensen kunnen de grond na verloop van tijd alsnog overnemen. De grond wordt dan wel geïndexeerd. Voor de gemeente heeft dit als voordeel dat ze dan alsnog een marktconforme prijs krijgt voor de grond en de kosten voor het bouwrijp maken eruit kan halen. ,,We gaan ervan uit dat starters aan het begin staan van hun inkomensontwikkeling. Misschien kunnen ze nu het huis en de grond niet betalen. Maar over een jaar of vijf wel”, legt wethouder Stellinga uit.
De Vereniging Eigen Huis (VEH) is kritisch over regelingen met erfpacht. ,,Het is een achterhaald systeem. En kan gebruikt worden als melkkoe: eigenaren betalen steeds opnieuw voor hun eigen grond”, aldus woordvoerder Hans André de la Porte.
Het ‘Zaans model’, waar Achtkarspelen over spreekt, is niet bekend bij VEH. ,,Maar als koper moet je goed bekijken of dit is wat je wilt. Iets kan voordelig lijken, maar het helemaal niet zijn.”
De enige vorm van erfpacht waar VEH wel enthousiast over is, is die van Steenwijkerland: de gemeente brengt alleen de rentekosten in rekening als erfpacht en de huiseigenaren kunnen de grond overnemen voor de prijs die de gemeente er zelf voor heeft betaald. ,,Dan kost het de gemeente geen geld en de koper profiteert ervan.”

Geen addertje

Stellinga benadrukt dat er bij het voorstel in Achtkarspelen ,,geen addertje onder het gras” zit. ,,Die indexering is natuurlijk ook vrij beperkt. Als we de grond voor 135 euro kopen, verkopen we dat over vijf jaar niet voor 200 euro. We hebben het dan over een inflatiecorrectie. Die is misschien 2 procent per jaar.”
Het nadeel dat een huis met erfpachtconstructie minder waard is, speelt volgens Stellinga ook niet bij het voorstel. ,,Je kan het huis namelijk verkopen mét grond.”
Andere manieren om het starters mogelijk te maken, is het verlenen van starterssubsidies. De nieuwbouw-mogelijkheden zijn onderzocht op verzoek van de raad. In de gemeente bouwen mensen het liefst zelf.
De raad discussieert op 26 maart over de startersnotitie.
.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties