De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiodinsdag, 17 maart 2009

Zeldzame vikingring gevonden in Gaasterlân
Lemmer - Een zeldzame, duizend jaar oude ring van een Viking is gevonden in de grond van Zuidwest-Fryslân. De 39-jarige Henk Batstra uit Lemmer vond de ring met zijn metaaldetector.
Gisteren bracht Batstra de ring naar het Fries Museum in Leeuwarden om het te laten onderzoeken. Archeoloog Evert Kramer kon inderdaad bevestigen dat het gaat om een vikingring uit 800 tot 1100 na Christus. ,,Het is een unieke vondst voor Fryslân. Zulke ringen zijn wel gevonden in Denemarken, Noorwegen en Engeland, maar nooit hier.”
Waar de ring precies gevonden is, wordt nog angstvallig geheim gehouden. De vinder laat alleen weten dat het in de buurt van Gaasterlân is. De grond waar de ring lag is onderzocht, maar er werden geen nieuwe vondsten gedaan. Volgens Kramer gaat het om een ‘secundaire’ plek wat betekent dat de grond eerst ergens ander heeft gelegen.
De ring heeft een diameter van 2 centimeter, weegt 5 gram en is van puur goud. Kramer schat de waarde van de ring nu op vijftienduizend euro, maar het zou volgens hem wel eens veel hoger kunnen uitvallen. ,,Het is voor verzamelaars erg gewild. Het RMO museum in Leiden en het British Museum hebben Batstra al benaderd voor de ring. Het is aan Batstra wat hij ermee doet. Maar ik hoop dat hij ervoor kiest dat de ring in Fryslân blijft.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties