De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Regiozaterdag, 25 april 2009

Friese Huisartsenvereniging ziet idee van Nederlandse Zorgautoriteit niet zitten
Basisarts mag huisarts zijn

Leeuwarden - Om het dreigende tekort aan huisartsen op te lossen, zouden ook basisartsen huisartsenzorg kunnen gaan bieden. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De Friese Huisartsenvereniging denkt dat het voorstel vooral een poging is om de tarieven te drukken.

De NZa doet het voorstel in een overzicht van de stand van zaken rondom de huisartsenzorg in 2008, dat minister Klink (Volksgezondheid) deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Door de regels te veranderen zouden ook basisartsen, sportartsen, arbo-artsen of gepensioneerde artsen als huisarts kunnen werken.
De NZa denkt dat een dergelijke maatregel kan helpen tegen het verwachte huisartsentekort in de nabije toekomst. De komende jaren gaan veel mannelijke huisartsen met pensioen. Hun opvolgers zijn meestal vrouw en werken vaak in deeltijd.
Bert van Kapel van de Friese Huisartsenvereniging vermoedt een andere agenda van de NZa. Met het dreigend tekort valt het volgens hem wel mee. Door niet-huisartsen het werk van huisartsen te laten doen, ontstaat er volgens hem een overschot. ,,En dan krijg je door marktwerking de kans om wat aan de tarieven te doen.”
Van Kapel heeft bezwaren tegen het voorstel, dat hij vooral ziet als een proefballon. Volgens hem zou de kwaliteit van de zorg er ernstig onder leiden als basisartsen als huisarts mogen werken. Die laatste heeft namelijk een extra opleiding gevolgd in het herkennen van ernstige ziekten en het behandelen van allerlei lastige kwaaltjes. ,,Van alle specialismen weten we wat.” Bovendien houdt de huisarts rekening met persoonlijke omstandigheden.
Ook Zorgkantoor Friesland ziet het waarborgen van de kwaliteit als grootste struikelblok. Woordvoerder Gerard Akkerman: ,,Een huisarts kent het dossier van een patiënt. Een waarnemer kan dat ook inzien. Een niet-huisarts kan dat niet. Met het elektronisch patiëntendossier is dat wellicht opgelost, maar ook dan moet je je afvragen of je wilt dat een oud-gynaecoloog, huisartsenzorg gaat verrichten.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties