De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Hoofdartikeldinsdag, 19 mei 2009

Tibet, China, Balkenende...
Minister-president Jan Peter Balkenende zal de in ballingschap levende dalai lama niet ontvangen. De Tweede kamer vond dat hij de leider van de onderdrukte Tibetaanse gemeenschap wel moest ontmoeten, maar het kabinet heeft die wens naast zich neergelegd. Het kabinet bepaalt zelf met wie het wil spreken, aldus de minister-president.
Achtergrond van de weigering van Balkenende is de gevoelige verhouding tussen China en Nederland en overige westerse landen. China weigert zich de les te laten lezen over de mensenrechten en heeft een machtig wapen om de critici over de mensenrechten in toom te houden: de economische betrekkingen. Frankrijk weet er over mee te praten. China heeft dat land economisch gestraft. Toen de Franse president Sarkozy de dalai lama ontmoette, had dat direct gevolgen voor de betrekkingen tussen beide landen, ook in economisch opzicht. De Chinese autoriteiten hebben de betrekkingen weer hersteld, maar niet nadat Frankrijk plechtig had moeten beloven niets te doen dat een bijdrage zou kunnen zijn aan een onafhankelijk Tibet.
Overigens zijn er diverse andere Europese landen die zich niet hebben laten intimideren door de dreiging van China. Duitsland, bijvoorbeeld, ontving de Tibetaanse leider op het hoogste niveau, namelijk door bondskanselier Angela Merkel. Ook Denemarken organiseerde een ontmoeting met de president.
Nederland heeft voor de veilige weg gekozen en laat minister Verhagen het werk doen. Daarmee wordt in de kennelijke opvatting van het kabinet enerzijds recht gedaan aan de eer die ons land verschuldigd is aan de hoge gast, terwijl aan de andere kant China geen reden heeft om de economische betrekkingen met ons land te laten bekoelen. Overigens, Verhagen heeft de ontmoeting met de dalai lama als religieus leider, tegelijk met andere religieuze leiders. Daarmee wordt voorkomen dat China zou kunnen beweren dat de ontmoeting in ons land een politieke kleur heeft; een religieuze sfeer is kennelijk ‘onschuldig.’
Het zint de Kamer niet dat Balkenende een ontmoeting weigert; daarom moet hij naar de Kamer komen. Veel nieuws zal hij daar niet zeggen. De minister-president heeft al laten weten dat hij vindt dat een ontmoeting tussen hem en de Tibetaan geen toegevoegde waarde heeft boven de ontmoeting met minister Verhagen.
De kwestie wordt door sommige politieke partijen hoog opgespeeld. Dat lijkt vooral op pogingen tot populistisch kiezersgewin. Want sinds jaar en dag erkent Nederland de Chinese aanwezigheid in Tibet en dringt ons land aan op ‘een duurzame oplossing’ die voor ‘alle partijen aanvaardbaar’ is. Ons land erkent de culturele en religieuze identiteit van de Tibetanen ‘binnen de grenzen van de Volksrepubliek China.’
Daarmee is al heel veel gezegd. Er is geen sprake van dat Nederland zich zou willen bemoeien met ‘binnenlandse aangelegenheden‘ van de Volksrepubliek China, ook al voert dit land een beleid dat doet denken aan het bewind dat Nederland in zijn koloniën voerde en waarvoor het zich nu schaamt. De wereld heeft Tibet en de Tibetanen overgelaten aan China.
...en de Kamer
De verontwaardiging in de Kamer zou pas echt zijn en te respecteren als de consequenties zouden worden aanvaard van een kritische houding van ons land jegens China ten aanzien van Tibet. Tot die consequenties behoort economische schade. Welke politieke partij wil het op haar geweten hebben als de economische crisis zou worden verergerd door Chinese sancties? Zou mevrouw Jongerius van de FNV het accepteren als cao’s zouden moeten worden opengebroken wegens nóg slechtere economische omstandigheden? En hoe zit het met de burger van Nederland? Zou die honderd euro per jaar willen inleveren voor een ontmoeting tussen de dalai lama en Balkenende?
Nog afgezien van de inhoudelijkheid van de Tibetaanse kwestie, de verontwaardigde houding van de meerderheid van de Kamer over de Nederlandse houding ten opzichte van de dalai lama is te goedkoop om serieus genomen te worden.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 2


Reacties:

Helaas heb ik op ooit Balkenende gestemd.
Het feit dat hij de Dalai Lama laat vallen getuigt van een grote karakterloosheid. Zo'n man kan en mag niet de premier van Nederland zijn.
De geschiedenis heeft bewezen dat een dergelijke slapheid altijd negatieve consequenties voor een land heeft.
Als kiezer winkelde ik tussen CDA/VVD/D66.
Door dit verraad ga ik niet meer kiezen.
Wel voor Europa.
J.C.Wienbelt
groet

j.c.wienbelt, utrecht - dinsdag, 2 juni 2009


Onze regering heeft bij monde van de minister president gezegd: Wij respecteren de territoriale integriteit van China, maar zetten ons ook in voor Tibet. De bezetting van Tibet is blijkbaar geen probleem voor onze regering. Als de Nazi's de oorlog niet had verloren zouden we dan ook hebben gezegd; wij respecteren de territoriale integriteit van Duitsland.
Niet de vrijheid van de mensen in Tibet is belangrijk voor ons maar de euro's. Zijn we niet hard toe aan een nieuwe overheersing en knechting voordat we weer begrijpen waarvoor we moeten en willen leven en willen vechten.
A van Abel

a van abel, Veldhoven - woensdag, 20 mei 2009


hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties