De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiodinsdag, 19 mei 2009

Alles uit de kast voor de Mexicaanse griep
Erik Betten
Leeuwarden - ,,De Mexicaanse griep heeft de status van A-ziekte gekregen. Dat houdt in dat de burgemeesters extra bevoegdheden hebben om mensen die besmet zijn bijvoorbeeld gedwongen in isolatie te houden.” Volgens Peter van der Tas, arts infectieziekten bij GGD Fryslân, geeft die zeldzame status aan dat de overheid zeer alert is.
,,Als GGD volgen wij het landelijke draaiboek dat hiervoor geldt. Dat betekent onder meer dat we verdachte gevallen zullen onderzoeken. Dat is in Fryslân nog niet voorgekomen. Verder lichten we de gemeenten en hulpverleners in en zijn we vraagbaak voor het publiek. Telefonisch en via internet.”
De Mexicaanse griep - sinds vorige week officieel de Nieuwe Influenza A/H1N1 - heeft inmiddels alarmfase 5 bereikt, de op een na hoogste fase. Dat betekent formeel dat het ieder moment tot een pandemie zou kunnen komen. Onder de burgers heeft dat echter nog niet tot grote paniek geleid, constateert Van der Tas. ,,Door de genuanceerde berichtgeving, maar ook doordat die fase 5 wel erg snel is afgekondigd.”
De GGD-arts heeft daar gemengde gevoelens bij. ,,Aan de ene kant is het mooi dat we alert zijn, en dat we in het echt aan de slag gaan met de draaiboeken die we hebben opgesteld. Dat is heel nuttig. Maar je moet het ook weer niet erger maken dan het is. Zoals het nu lijkt, verschilt deze griep niet erg van de gewone wintergriep. Effectieve mens-op-mensbesmetting is nauwelijks gesignaleerd. Praktisch gezien zou een fase 3 of 4 misschien eerder aan de orde zijn.”

Ziekenhuizen

Aldert Woudstra, hoofd Hygiëne en Infectiepreventie van het Medisch Centrum Leeuwarden, heeft ook gevolg gegeven aan de verhoging van de alarmfase. Zoals in alle ziekenhuizen is het personeel gewaarschuwd op te letten als er een patiënt binnenkomt met meer dan 38 graden koorts en acute luchtweginfectie, of met ernstige longontsteking. Wanneer blijkt dat die patiënt in contact is geweest met een besmet persoon of dier of onlangs in Mexico is geweest, dan treedt onmiddellijk een preventief protocol in werking.
,,Je moet dat zien als een combinatie van de isolatiemaatregelen bij een besmetting met de MRSA-bacterie en bij open tbc. De patiënt wordt vanaf dat moment geïsoleerd verpleegd.” Een MRSA-besmetting komt gemiddeld een keer of tien per jaar voor in het MCL. ,,Daar zijn we dus zeer ervaren in. Omdat het virus veel kleiner is dan een bacterie, gebruiken we extra beschermende mondkapjes en nieuwe spatbrillen die beter afsluiten.” Op de poli’s en de afdeling Spoedeisende Hulp liggen die onder handbereik. Verder hangen er in het ziekenhuis borden over de risico’s van een recent bezoek aan Mexico. Veel meer is er - in afwachting van Friese besmettingsgevallen - niet te doen.
,,We hebben het er bij de GGD nu niet heel erg druk mee”, zegt Van der Tas daarover. ,,Maar we houden de situatie wel heel scherp in de gaten.”
iVragen over de Mexicaanse griep? Ga naar www.ggdfryslan.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties