De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Economiedinsdag, 19 mei 2009

Deskundigen pleiten voor omslag
‘Duurzaamheid is nauwelijks een item’
Simon Talsma
Leeuwarden – Duurzaamheid is ondanks alle inspanningen en promotiecampagnes nog helemaal geen belangrijk item. Dat betoogden gisteren de drie inleiders op het symposium Duurzaamheid in tijden van crisis op de Stenden University in Leeuwarden. Het symposium werd georganiseerd door de onderwijsinstantie en door Rodien de Maar, consultant in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in Leeuwarden. ,,Mensen hebben wel zorgen, maar voelen zich niet betrokken en zien voor de korte termijn geen noodzaak”, zei Michiel Lamers van het bedrijf Twinstone.
Groot nadeel volgens hem is dat de olieprijs nu zo laag is dat alternatieven niet aantrekkelijk zijn en nog veel te duur. ,,Dat maakt het moeilijker om de investeringen mogelijk te maken.”
Om een omslag mogelijk te maken pleit Lamers voor een meer gerichte campagne van de overheid. ,,Zij moet ons wakker schudden. Dat is ook de verantwoordelijkheid van de overheid. Nu heeft de overheid nauwelijks een signalerende functie.” Om dit te bewerkstelligen, ziet de directeur van het duurzaamheidsbedrijf graag dat duidelijker wordt wat bepaalde maatregelen in geld opleveren. Daar zijn de mensen wel gevoelig voor, zolang het maar geen effect heeft op het gewone leven. ,,De producten moeten wel hip zijn en handig in gebruik. Voorbeeld is de douchetwister. Een zandloper waarbij je kunt zien hoelang je onder de douche staat. Het uiteindelijke doel is dat de lengte van de douchebeurt afneemt.” De speciale zandloper is te kopen bij het bedrijf evenals andere attributen om energie, geld, water en het milieu te sparen.
Volgens Paul van Son, directeur van energiebedrijf Econcern, is het nu de tijd om snel een omschakeling te maken. ,,De crisis van nu vraagt om een bezinning maar ook om actie. Vooral in het gebruik van zonne-energie moet veel meer worden geďnvesteerd. De zon produceert in een uur meer energie dan de wereld in een jaar gebruikt”, stelt hij.
Niet alleen op het gebied van energiewinning moet een omslag gemaakt worden, zei Van Son gisteren. ,,Om efficiënt met energie om te gaan, moeten we ook meer besparen.” Als voorbeeld noemde hij het gebruik van de elektrische deurbel. ,,Die staat dag en nacht aan en gebruikt stroom met de transformator. En dat terwijl de kans dat er iemand aanbelt maar minimaal is. Het is veel handiger om een ouderwetse mechanische deurbel te gebruiken. En zo zijn er in huis nog wel meer dingen te bedenken.”
Trendwatcher en schrijver Adjiedj Bakas stelde gisteren ook het overmatige gebruik van afvalmaterialen aan de kaak. ,,We hebben enkele eeuwen geleden ook sanitaire voorzieningen als een toilet massaal in gebruik genomen om huizen en steden schoon te houden. De resten worden verwerkt in speciale centrales. Waarom dan niet zoiets met ons afval. We produceren maar we hebben voor het afval niet een rioolprocedure opgezet om daarmee te voorkomen dat het allemaal in het milieu terecht komt.”
Volgens Bakas komen we beter uit de crisis wanneer we massaal gebruik maken van de aanwezige kennis. ,,Dat is er volop, nu is het een kwestie om dat goed in te zetten en duurzame energiebronnen te gebruiken. Dan zijn we ‘binnen’.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties