De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Economievrijdag, 12 juni 2009

Netbeheerder TenneT verstevigt Friese positie
Leeuwarden - Netbeheerder TenneT heeft de 110 kilovolt-energienetwerken van Liander (voorheen Continuon) overgenomen. Het gaat in totaal om 1800 kilometer aan hoogspanningskabels en zeventig transformatorhuisjes in Fryslân, Gelderland en Noord- en Zuid-Holland.
Met de overname is 362 miljoen euro gemoeid. Onlangs nam TenneT al de 150- en 380 kilovolt-netten van Delta over, zodat het nu eigenaar is van Enexis, Delta en Liander. TenneT beoogt één landelijk dekkend hoogspanningsnet te creëren.
Voor wat betreft de 110 kilovolt-netwerken heeft TenneT nu alleen nog het hoogspanningsnet van Stedin (voorheen Eneco Netbeheer) niet in beheer.
Liander blijft landelijk wel de grootste regionale netbeheerder met ruim 90.000 kilometer elektriciteitsnet en circa 37.000 kilometer gasnet.
Het transportnet van TenneT is de ruggengraat van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening, onder meer omdat alle grote centrales er op zijn aangesloten en omdat dit net verbonden is met het Europese net.
Liander transporteert elektriciteit naar 2,8 miljoen huishoudens, en gas naar 2,1 miljoen klanten. Liander is onderdeel Alliander, dat weer deel uitmaakt van Nuon. Na de splitsing wordt Alliander zelfstandig.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties