De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Geloof & Kerkvrijdag, 12 juni 2009

Staverse Nicolaaskerk toont grafzerken
Hanneke Goudappel
Stavoren - In de Nicolaaskerk in Stavoren zijn voor het eerst sinds 150 jaar alle grafzerken te bewonderen die onder de houten vloer lagen. De oude zerken kwamen tevoorschijn toen de banken en de houten vloer uit de kerk werden gehaald voor de restauratie van de kerk. Het interieur van de kerk van de Protestantse Gemeente krijgt de komende maanden een drastische opknapbeurt.
Vorig jaar herfst is de buitenkant al helemaal gerestaureerd. Het is voor het eerst sinds de bouw in 1861 dat er zon grote restauratie plaatsvindt. ,,Er is heel veel achterstallig onderhoud, vertelt kerkrentmeester Pieter de Boer. ,,De afgelopen 150 jaar is er alleen wat klein onderhoud, reparaties en onderhoud gedaan.
Het was bekend dat er grafzerken onder de vloer lagen; een heel aantal was ook al eerder gedocumenteerd. Voor het eerst zijn ze nu allemaal te zien. De achterste zerken, op de plek waar de banken stonden, zijn nog niet gedocumenteerd. Daarom is het Genealogisch Werkverband ze nu aan het bestuderen.
Zon tachtig belangstellenden kwamen deze week naar de twee open avonden die de kerk hield. Naast de zerken was ook een flinke hoeveelheid munten te zien die gevonden zijn in de kerk. ,,De kerk geeft nu haar schatten prijs, lacht De Boer. Waar de vloer erg verzakt is, zal die een beetje worden opgehoogd met zand. Vervolgens komen de oude balken, die nog goed waren, er weer op.
De restauratie wordt uitgevoerd onder regie van de Stichting Behoud Kerkeliijke Gebouwen Friesland. De muren worden gestuct en alles wordt opnieuw geschilderd. Ook wordt de lambrisering vernieuwd, komt er een nieuw verwarmingssysteem en een nieuwe geluidsinstallatie. De kosten bedragen bij elkaar zon 200.000 euro. ,,We rekenen op 40.000 euro aan provinciale subsidie. De anvraag is goedgekeurd, en we mochten beginnen van de provincie. Voor het bijeen brengen van het overige geld werft de stichting bij fondsen, en houdt de protestantse gemeente verschillende acties.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties